Trots viss skepsis bland entusiaster är bärbar speldatorer på uppgång och i Norden är Asus och MSI de vanligaste alternativen. Det här är någonting Gigabyte vill ändra på med en bred uppsättning datorer, både under det egna varumärke och det mer exklusiva Aorus.

Under CES 2016 passar bolaget på att uppdatera samtliga serier speldatorer med Intels processorgeneration Skylake. För modellerna P34, P35, P37 och P55 under parollen Gigabyte handlar det om en Intel Core i7-6700HQ, med fyra kärnor i 2,6 GHz (3,5 GHz Turbo) och flertrådstekniken Hyperthreading.

För samtliga datorer återfinns en PCI Express-baserad SSD anslutningen M.2 på upp till 512 GB, vilket ackompanjeras av en mekanisk hårddisk på uppemot 2 TB. Nämnvärt är att den optiska läsaren som finns på vissa modeller kan plockats bort, till förmån för ytterligare en 2,5-tumslagringsenhet. De modeller som har denna finess levereras tillsammans med tillhörande adapter.

Gemensamt är också en slimmad design på omkring 20 millimeter med grafikkort från Nvidia. Som lägst kan datorerna bestyckas med ett Geforce GTX 950M, men för den svenska marknaden börjar Gigabyte vid GTX 965M, för att sedan erbjuda GTX 970M och GTX 980M i mer påkostade konfigurationer.

Intel Skylake är även den stora nyheten när Aorus fräschas upp. Det handlar om Intel Core i7-6700HQ för grundkonfigurationerna, med möjlighet till kraftfullare modeller beroende på prisklass. Därutöver är den stora skillnaden mot Gigabytes modeller mer slimmade och högkvalitativa designer, med finesser som integrerade Avermedia-kretsar för 15,6- och 17,3-tumsmodellerna.

För minstingen på 13,9 tum återfinns ett Geforce GTX 970M, någonting som med den större 15,6-tumsmodellen kliver upp till ett GTX 980M. För flaggskeppet vars skärm mäter 17,3 tum finns mer utrymme för kylning, vilket möjliggör två stycken Geforce GTX 970M i SLI-utförande.

Gigabytes och Aorus uppdaterade modeller med Intel Skylake beräknas dyka upp på svenska butikshyllor i februari.

► Läs alla artiklar från #ces-2016