Det har varit mycket tal om OLED för persondatorer i många år, men hittills har tekniken främst hittat in i mobiltelefoner och tv-apparater. År 2016 blir det ändring på den saken, i och med att både Lenovo och Dell omfamnar tekniken med varsin bärbar dator.

Från Lenovo handlar det om Thinkpad Yoga X1, som påminner väldigt mycket om bolagets hyllade Thinkpad Carbon X1. Datorn behåller alla finesser som utmärker en Thinkpad, så som tangentbordet med tillhörande trackpoint och pekplattan. Den stora skillnaden är den roterbara skärmen med OLED-panel.

Panelen mäter in på 14 tum och har upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar. Att det är en OLED med tillhörande goda svärta och "oändliga" kontrast blir snabbt uppenbart då färgen svart smälter in med skärmramen, någonting inte ens högkvalitativa LCD mäktar med.

Även Dell satsar stort på OLED. Förutom en 30-tums datorskärm visar bolaget en Alienware 13 med paneltekniken och samma upplösning som Lenovos Thinkpad Yoga X1, med skillnaden att skärmen mäter in på 13 tum. I båda fall blir datorerna med tillhörande OLED-paneler tillgängliga under våren.

Lenovo lovar mer OLED framöver

Under en pratstund med Lenovo framgår det tydligen att bolaget inte tänker stanna vid en OLED-bestyckad bärbar dator. Ambitionen är att så snart som möjligt rulla ut fler modeller, men att tillgången från Samsung som gör panelen är begränsad. Lenovo bedyrar dock att Samsung arbetar på att skruva upp volymerna och att fler datorer med paneltekniken är att vänta senare under året.

► Läs alla artiklar från #ces-2016