Dell lanserar modellen UP3017Q med en 30-tums 4K/UHD-panel med 3 840 × 2 160 pixlar och med OLED-teknik. Vad många väntat finns nu snart tillgänglig. Eller hyfsat tillgängligt så länge man har råd och kan vänta några månader.

Exakt vilken specifik OLED-teknik som används framgår ännu inte men Dell anger ett kontrastförhållande på 400 000:1, en siffra som är fullt rimlig för OLED då varje pixel kan släcka ned sitt eget ljus. Dock anges inte hur ljusstark skärmen är.

Vad däremot specificeras är också en uppdateringsfrekvens om 120 Hz vilket är intressant då inga av dagens grafikkort är kapabla att driva en sådan skärm i den frekvensen. Detta blir möjligt först med grafikkort vilka baserar sina kretsar på den maximerade specifikationen för Displayport 1.3. Nuvarande grafikkretsar vilka baseras på Displayport 1.2-specifikationen når i teorin till kring 80 Hz med UHD/4K.

Anslutningen uppges vara en enkel USB-C med Displayport över USB-C och den står även för strömförsörjning åt exempelvis en ansluten bärbar dator.

Förutom det uppenbara med hög kontrast och hög frekvens specificeras också en stor färgrymd som täcker hela AdobeRGB-färgrymden och 93 procent av DCI-P3, färgrymden för digital biografstandard. Det vill säga att UP3017Q troligtvis saknar den sista räckvidden i röda nyanser som skiljer DCI-P3 från AdobeRGB.

Responstiden är specificerad till 0,1 ms men det återstår att se hur detta omsätts i praktiken. Enligt Dell är målgruppen yrkesanvändare med färgkritiska arbetsuppgifter.

Känslig för inbränningar

Eftersom OLED bygger på emissiv teknik där varje pixel är sin egen ljuskälla är den av sin natur också känslig för inbränningar från ojämnt slitage, särskilt från statiska bilder. Där anger Dell att man arbetar på olika lösningar som ”pixel orbiter”-funktioner men också sensorer som känner av när skärmen inte används och släcker ned bilden.

Enligt pressreleasen blir modellen tillgänglig 31 Mars i USA till priset av 4 999 dollar. Med dagens valutakurs och med svensk moms skulle det innebära kring 53 500 kronor. Vill man ha skärmen får man helt enkelt låta bli att köpa husvagn i år.

Prisnivån är tvärtemot vad man kan tro lågt i förhållande till de OLED-skärmar som redan finns på marknaden, till exempel Sony professionella OLED-monitorer. Sonys motsvarande modell Trimaster BVMX300 uppges kosta kring 18 000 dollar men är också en annan typ av produkt.

Många frågetecken men också förhoppningar runt en intressant produkt. Redaktionen hoppas lägga vantarna på UP3017Q framåt vårkanten!

► Läs alla artiklar från #ces-2016