Externa grafiklösningar för bärbara datorer har varit en svår nöt att knäcka genom åren, där många har försökt men få har lyckats få ut en färdig och fungerande lösning på marknaden. Under årets CES-mässa tror sig dock Asus vara något på spåren, vilket de stolt visar upp i form av en prototyp av den kommande grafikkortsdockan ROG XG2.

Den externa lådan kan husera valfritt grafikkort med PCI Express-anslutning, vilket i Asus demonstration utgjordes av ett Geforce GTX 980 Ti. Anslutningen till den bärbara datorn sker via två USB Type-C-kablar men gränssnittet för dataöverföring till och från grafikkortet är inte USB 3.1 eller Thunderbolt. Istället använder sig här Asus av ett proprietärt gränssnitt för PCI-Express 3.0.

De två kablarna ger tillsammans fyra banors PCI Express 3.0, vilket enligt företaget ska räcka till för att driva runt högpresterande grafikkort utan någon nämnvärd prestandaförlust ihop med en typisk Ultrabook. Därtill används även kablarna för att leverera ström till den bärbara datorn samtidigt som USB 3.0 används för dataöverföring till grafikkortsdockans inbyggda USB-hubb.

Asus ROG XG2 är ännu i prototypstadiet och Asus ingenjörer experimenterar fortfarande med datagränssnittet, där exempelvis Thunderbolt 3 ses som ett potentiellt alternativ till den proprietära lösningen. Huruvida en lansering kan vara aktuell för 2016 är därför ännu oklart.

► Läs alla artiklar från #ces-2016