Att 2016 blir året då virtuell verklighet lanseras på allvar känns redan som fakta. Flera aktörer har modeller på marknaden eller i olika stadier av utveckling, där Oculus med Rift och HTC med Vive är de två mest omtalade för PC-användare.

Den sistnämnda modeller var tänkt att lanseras redan i slutet av 2015, men skjöts på framtiden i sista sekund. Anledningen var enligt HTC att företaget gjort ett "stort genombrott" under utvecklingen av Vive, där den nya tekniken kräver extra tid för att implementeras till fullo.

Under CES 2016 visar HTC upp finslipade utvecklingsversionen Vive Pre, och avslöjar därmed naturen av det tekniska genombrottet. I korthet handlar det om en framåtriktad kamera, vilken tillsammans med smart mjukvara ger möjlighet för användaren att "se" den riktiga världen framför sig.

Systemet ersätter det tidigare "rutnätet" som markering för var fysiska väggar finns, och erbjuder en mer detaljerad bild som blir synlig när en kollision är nära förestående. Samma teknik kan också användas för att ge en Matrix-liknande bild i turkos där siluetter för fysiska personer och objekt syns.

Andra nyheter för Vive Pre är bland annat en nedslimmad design med lägre vikt och bättre balans. HTC har dessutom uppdaterat banden runt huvudet, samt bytt ut skärmen till en ny variant. Även kringutrusning i form laserfyrar och handkontroller är uppdaterade med bättre precision och ny design.

SweClockers testar HTC Vive Pre på CES 2016

Under CES 2016 finns Vive Pre redo för provtur, och redaktionen kan givetvis inte hålla sig borta. Två olika scenarion testas – dels sittande med rymdflygaren Elite: Dangerous, dels stående i rum med ett flertal kortare demonstrationer.

Koncensus från samtliga fyra testpiloter är att systemet generellt fungerar mycket bra. Spårningen av rörelser och position är väldigt exakt, där även små förändringar plockas upp. Precisionen upplevs förbättrad av de som testat HTC Vive tidigare.

Nämnvärt är också att ingen upplever något nämnvärt illamående eller obehag under testandet. Det är intressant med tanke på att vissa redaktionsmedlemmar tidigare haft stora problem att hålla magen lugn i kombination med VR-lösningar.

Ett varningens finger behövs dock för skärmen och upplösningen. Upplevelsen är fortsatt "pixlig", vilket i vissa scenarion stör inlevelsen. Än mer högupplösta skärmar känns som en naturlig utveckling för nästa generations VR-headsets.

Den slutgiltiga konsumentversionen av HTC Vive lanseras i april. Vad prislappen landar på är ännu okänt.

► Läs alla artiklar från #ces-2016