Med nya grafikgränssnitt kommer fler grafiska möjligheter. DirectX 12 bjuder på ett flertal färska finesser i form av fler ritanrop, optimerad trådhantering samt större kontroll över renderingsprocessen. Det kräver i sin tur uppdaterade verktyg för att rättvist kunna bedöma grafikkorts prestanda.

Futuremarks lösning på problemet heter Time Spy och presenterades i samband med överklockningstävlingen "Galax GOC". Mjukvaran är en ny del till redan befintliga och omåttligt populära programmet 3DMark, speciellt byggd för att utnyttja funktioner i DirectX 12.

Programmet är uppdelat i tre olika tester – två utformade för grafisk prestanda och en tredje ämnad för fysikberäkning. Som tidigare produkter från Futuremark så kommer även Time Spy innehålla ett rullande demoläge med musik och ytterligare sekvenser.

I en kort kommentar förklarar Futuremark att Time Spy visar runt fem gånger mer grafiskt innehåll samtidigt jämfört med det tidigare prestandatestet Fire Strike. Syfte att utnyttja det förbättrade stöd för ritanrop som är en av de viktigaste komponenterna i nya DirectX 12.

Futuremark lovar mer information om testet Time Spy i början av nästa år. Då väntar förhoppningsvis även mer konkreta uppgifter om en kommande lansering.