Konceptet Steam Machines är framförallt ämnad vardagsrummet, men det finns ingenting som säger att det är ett exklusivt användningsområde. Möjligheten att strömma spel från en fullfjädrad Windows-baserad PC öppnar även upp för andra formfaktorer, någonting spanska Smach Team tar fasta på.

Specifikationer: Smach Z

Specifikationer

Operativsystem

Valve Steam OS

Processor

AMD G-serien systemkrets "Steppe Eagle" med Jaguar-baserad CPU och Radeon-grafik med 2 GB dedikerat videominne

Skärm

5-tums med 1080p-upplösning**

Primärminne

4 GB RAM (8 GB för Pro-modellen)

Lagring

64 GB* internminne (128 GB för Pro-modellen)

Kamera

Ja, frontmonterad (endast Pro-modellen)

Trådlöst

Wifi 5,0 GHz
Bluetooth
4G/LTE (endast Pro-modellen)

Anslutningar

Micro SD-kortläsare
HDMI-ut
USB 3.0 Type-C

Batteritid

5 timmar, 10 timmar med extrabatteri

*Endast om kampanjen når 1 miljon euro, annars 32 GB.
**Endast om kampanjen når 1,25 miljoner euro, annars 720p.

Enheten har tidigare gått under arbetsnamnet Steamboy, men har nu bytt namn till Smach Z och lagts ut på Kickstarter med målet att förverkliga produkten. Designen påminner kanske främst om Playstation Vita, där en skärm på 5 tum omgärdas av en tudelad spelkontroller.

Utöver en joystick till vänster och fyra knappar till höger har Smach Z två stycken pekplattor, inte helt olikt Valves Steam Controller. Unikt här är finessen "Magic Z-Pads" – adaptrar som kan monteras på pekplattorna för alltifrån fler knappar till retroosande knappsatser från forna spelkonsoler.

Till sin hjälp har Smach Team uppbackning av AMD, som även står för processorn. Det handlar om bolaget G-serie "Steppe Eagle", som är en variant av Kabini fast för inbyggda applikationer. Det handlar därmed om två eller fyra kärnor Jaguar och en grafikdel med 128 streamprocessorer, samt 2 GB dedikerat videominne.

Till detta hör också 4 GB RAM och 32 GB internminne, något som kan komma att kliva upp till 64 GB om Kickstarter-kampanjen når ett extra delmål. Smach Team vill även göra en Pro-modell med dubblerad minnesmängd, en kamera monterad i fronten och stöd för trådlöst bredband 4G/LTE.

Enligt kampanjen ska Smach Z vara tillräckligt potent för att driva runt spel som Portal 2, DOTA, Left 4 Dead 2, Team Fortress 2, SOMA, Civilization V, Metro: Last Light Redux, Borderlands 2 och The Witcher 2. Tanken är dock kanske främst att kunna strömma spel från en mer kraftfull persondator till Smach Z.

Förutsatt att Smach Team når upp till målet 900 000 euro är tanken att de första leveranserna till investerare ska äga rum oktober 2016.