Förväntningarna på virtuell verklighet för PC-gaming har byggts upp under året, men ännu har ingen av de stora jättarna släppt sina glasögon. I slutet av året var tanken att HTC i samarbete med Valve skulle släppa VR-headsetet Vive och därmed bli först ut, men hittills har det varit tyst i kommunikationen med medier.

We will be starting the new year by making an additional 7,000 units available to developers, followed by commercial availability in April 2016. We are incredibly excited about the future and look forward to sharing more information as we move forward towards launch.

Nu meddelar HTC att Vive inte lanseras förrän april 2016. Även om bolaget inte vill kännas vid någon försening har det tidigare talats om en lansering i mindre skala den 8 december, samt att Sverige skulle få ta del av den första vågen enheter. Samtidigt framgår att ytterligare 7 000 enheter kommer tas fram och delas ut till utvecklare efter årsskiftet, det vill säga innan det kommersiella släppet.

HTC har dock inte enbart dystra besked att komma med. I samma veva avslöjar bolaget att andra generationens Developer Kit av HTC Vive kommer lanseras under CES 2016, som går av stapeln i början av januari. Med tanke på att det är endast tre månader före det nya beskedet om lanseringen bör den inte skilja alltför mycket från den slutgiltiga konsumentversion.

Senareläggningen innebär att det försprång som var väntat för Vive är utraderat, då Oculus VR avser lansera konsumentversionen av Rift första kvartalet 2016.