Glasögon för virtuell verklighet för PC kommer sätta skyhöga hårdvarukrav, även för den som endast avser nå upp till någon form av miniminivå. Det här blev uppenbart när Oculus gick ut med systemkrav för konsumentversionen av Oculus Rift, som väntas hitta ut i början av nästa år.

I en ny flik i mjukvaran Geforce Experience listar Nvidia egna rekommendationer för virtuell verklighet. För grafikkort och processor rekommenderar Nvidia åtminstone ett Geforce GTX 970 respektive fyrkärniga Intel Core i5-4590 för en bra upplevelse. Det här följs upp av minst 8 GB primärminne och operativsystemet Windows 7 eller senare.

Om rekommendationerna känns igen sedan tidigare är det inte lustigt. Det handlar nämligen om exakt samma som Oculus – med ett viktigt undantag. Av någon lustig anledning väljer Nvidia att endast framhäva grafikkort i Geforce-familjen och utelämna AMD-alternativet Radeon R9 290.

Tre gånger mer krävande än 1080p

Oavsett systemkrav kommer det krävas rejäla doningar för att driva VR-glasögon tillfredsställande. Både Oculus Rift CV1 och HTC Vive har 2 160 x 1 200 pixlar uppdelat på två skärmar, vilket i praktiken innebär 1 080 x 1 200 pixlar per öga. Samtidigt anges uppdateringsfrekvensen till 90 Hz för duon.

Upplösning, uppdateringsfrekvens och skräddarsydda renderingstekniker innebär att ett grafikkort måste klara av att behandla cirka 400 miljoner pixlar (med shaders) per sekund. Uppskattningsvis betyder det att ett typiskt VR-spel kommer att kräva cirka tre gånger mer beräkningskraft än en motsvarande traditionellt speltitel i 1080p och 60 Hz.