Videotjänsten Youtube har hittills endast finansierats med hjälp av annonser, men det är en "betalmodell" som inte uppskattas av alla. Det har i månader tisslats och tasslats om att Google arbetat på en reklamfri prenumerationsmodell, någonting som nu infrias med lanseringen av Youtube Red.

Paradnumret i nya Youtube Red är just reklamfritt, vilket gäller samtliga plattformar där användaren kan logga in med sitt eget konto. För mobila användare blir det även möjligt att spara videoklipp offline samt att spela upp innehåll med tillhörande ljudspår i bakgrunden, vilket även gäller när skärmen är släckt.

För videoströmningstjänster som HBO och Netflix ingår tillgång till deras exklusiva serier. Det här är en trend Google hakar på med Youtube Red, som ska erbjuda exklusivt innehåll från bland annat PewDiePie och CollegeHumor. I utbyte mot att dessa kanaler erbjuder innehåll exklusivt Youtube Red uppges Google i sin ände erbjuda finansiering för att vidareutveckla koncepten.

Samtidigt bekräftas uppgifterna om att samtliga kanaler med annonsfinansiering måste delta i Youtube Red, annars kommer videoklippen markeras som privata. Beslutet försvaras med att Youtube inte vill att vissa videoklipp inte finns tillgängliga för prenumeranter. Ett frågetecken som kvarstår är dock hur ersättningen kommer fördelas mellan innehållsskapare på videotjänsten.

Youtube Red handlar inte enbart om video. Prenumeranter får dessutom stöd för Play Music och nya Youtube Music. Kostnaden för Youtube Red med tillhörande musiktjänster är 9,99 dollar och USA-lanseringen äger rum den 28 oktober. När prenumerationsmodellen kommer till övriga delar av världen är ännu inte känt.