Lagringsvärlden har på kort tid förändrats. Från att ha varit en nischprodukt blir SSD-enheter allt vanligare i såväl persondatorer som i servrar och datacenter, detta på bekostnad av de mekaniska hårddiskarnas tidigare herravälde. Nu tar Western Digital ett kliv in i framtiden och köper en av världens största minnestillverkare.

Idag tillkännages att Western Digital Corporation köper Sandisk Corporation, i en jätteaffär värd 19 miljarder dollar – motsvarande 158 miljarder kronor. Förvärvet innebär att Western Digital tar över hela Sandisks verksamhet och affären betalas i en kombination av kontanter och aktier.

I Sandisks verksamheten som Western Digital tar över ingår dessutom ett 15-årigt partnerskap med Toshiba, där de båda aktörerna samarbetat för att utveckla och tillverka NAND-flashminne, som används i alltifrån mobiltelefoner till USB-minnen och SSD-enheter. Det här samarbetet kommer bestå även efter affären, då det ger Western Digital en säkrad tillgång av NAND och nya 3D NAND.

Syftet med affären är att skapa synergi mellan de före detta separata bolagen, som enligt Western Digital kompletterar varandra. Förutom ett brett utbud av hårddiskar och SSD-enheter samlar bolagen bred kompetens inom Forskning och Utveckling (FoU/R&D) och hela 15 000 lagringsrelaterade patent.