När Miljöpartiet presenterade tolv kulturpolitiska förslag riktades skarp kritik från såväl SweClockers läsare som oppositionen mot ett delförslag, som innebär att många av satsningarna skulle kunna finansieras med en bredbandsskatt. Till följd av kritiken förtydligar nu partiet vad som gäller för rapportens innehåll.

I ett pressmeddelande framgår att den arbetsgrupp som tagit fram förslagen består av både miljöpartister och partipolitiskt obundna kulturarbetare, vilka fick i uppdrag att fritt ta fram förslag som kan ligga till grund för en diskussion om Miljöpartiets framtida kulturpolitiska utveckling.

Vidare förtydligas även att partistyrelsen inte tagit ställning till något av förslagen i rapporten, vilket i praktiken innebär att de inte ingår i partiets politik. Nu pågår en process där arbetsgruppens förslag ska analyseras, varefter eventuella ny politik baserad på rapporten kommer presenteras längre fram.

Klicka här för att läsa Miljöpartiets pressmeddelande

Förtydligande om kulturpolitiska rapporten

Vi har uppmärksammats på att det finns en del frågetecken kring de förslag som den kulturpolitiska arbetsgruppen presenterat för partistyrelsen. Nedan följer ett klargörande från partistyrelsens sammankallande Jon Karlfeldt om vad förslagen innebär och hur processen framöver ser ut.

Först av allt ett förtydligande om rapportens status: Detta är förslag som just har överlämnats till partistyrelsen av en självständig arbetsgrupp. De är alltså inte en del av partiets linje i dessa frågor.

Politikutveckling är en naturlig del av ett partis verksamhet, och särskilt i regeringsställning är det viktigt att inte förlora förmågan till nytänkande. Ibland kan det också ha ett stort värde att få in perspektiv utifrån. Det var mot den bakgrunden som partistyrelsen förra året tillsatte en arbetsgrupp bestående av både miljöpartister och partipolitiskt obundna kulturarbetare, med uppdraget att fritt ta fram förslag som kan ligga till grund för en diskussion om kulturpolitikens utveckling.

Miljöpartiet har, liksom andra partier, använt sig av arbetsgrupper på det här sättet tidigare. I de sammanhangen har som regel vissa av förslagen blivit partiets politik, medan andra har förkastats. Partistyrelsen har inte tagit ställning till något av förslagen i denna rapport än. Rapporten är överlämnad, och nu följer en interndemokratisk process där gruppens förslag kommer analyseras och beslut fattas om hur de ska hanteras vidare. Eventuell ny politik baserad på rapporten kommer att presenteras så snart den är beslutad.

Vi välkomnar den idédebatt som flera av de här förslagen väcker. Kulturfrågor är viktiga att diskutera och det är just därför som denna arbetsgrupp tillsattes. Det är Miljöpartiets övertygelse att en fri och öppen debatt, där en mångfald av idéer och perspektiv tillåts ta plats, är den bästa vägen att utvecklas som parti.

Visa mer