Inledning

Stora skärmar med förhållandevis blygsam pixelmatris börjar bli i ropet. Det som gör Philips BDM3270QP intressant är främst två saker. Pixelmatrisen om 2 560 × 1 440 pixlar på det stora formatet med 32 tum ger en upplevelsebredd i klass med de extra breda 21:9-skärmar i storleksklassen runt 30 tum. Samtidigt behåller den här skärmen sin höjd och sitt 16:9-format. Kanske något för den som drömmer om bredden men inte riktigt vill förlora höjden?

BDM3270QP_00-RTP-global-001.jpeg

En fysiskt stor skärm har sin fördelar på korta avstånd och det ska heller inte underskattas effekten av en relativt låg upplösning i fråga om pixlar per tum. Alla har inte den bästa och skarpaste blicken och den här typen av skärm kan upplevas som behagligare än exempelvis en 24- eller 27-tummare med lika stor pixelmatris.

Detalj nummer två är att LCD-panelen är av VA-typ, A-MVA för att vara exakt. VA-paneler (Vertical Alignment) är väldigt vanliga bland TV-apparater men är sällsynta bland datorskärmar. Något som är lite oväntat då VA-tekniken är den LCD-teknik som ger överlägset bästa kontrastförhållande och därmed djupaste svärtan. Vi går mer på djupet om detta längre fram i testet.