DVI: Bred kontakt, kopplar med HDMI

Det som utmärker DVI är dess breda, skrymmande kontakt och det förvirrande systemet med adaptrar och varianter av kontakter. DVI använder likt HDMI metoden TMDS för att överföra den digitala bildsignalen. Därför är DVI och HDMI signalmässigt helt kompatibla via enklast möjliga adapter. Det räcker med en sladd med rätt kontakter i vardera ände. Ingen signalomvandling behövs.

09_DVI_DVI-HDMI.jpg

DVI och HDMI använder samma signalteknik och fungerar ihop för bildöverföring. Maximal kapacitet är då 165 MHz pixelklocka, 1 920 × 1 200 pixlar och 60 Hz.

Skulle du sätta HDMI-adaptrar i båda ändarna på en DVI-kabel har du i alla hänseenden en HDMI-kabel. Förvisso en riktigt klumpig och förmodligen opålitligt kabel, men för bildkälla och display är det en HDMI-kabel. Elektriskt är den kopplingen endast en fråga om att förbinda koppartråd.

HDMI är Single Link, en förbindelse

DVI i sitt grundutförande, Single Link, klarar av en pixelklocka motsvarande 165 MHz vilket räcker för 1 920 × 1 200 pixlar och 60 Hz. När du kopplar en HDMI-adapter till en DVI-anslutning (oavsett om DVI-kontakten sitter i skärmen eller i datorn) kommer du därför endast att nå den nivån på signalen. Detta eftersom HDMI endast använder Single Link.

DVI finns också med Dual Link-utförande, DVI-DL med dubbla kanaler. Det finns inte hos HDMI. Eller rättare sagt; specifikationen för HDMI inkluderar Dual Link men kräver en annan sorts HDMI-anslutning som aldrig har använts i praktiken. HDMI är Single Link och lär så förbli. Därför får du inte mer än 1 920 × 1 200 pixlar vid 60 Hz när du kopplar HDMI och DVI. Detta trots att en modern HDMI-anslutning såväl som din DVI-anslutning kanske klarar av betydligt högre pixelklocka.

DVI är till skillnad från HDMI enbart till för att hantera bild och inget mer. Ljud ingår inte i DVI-standarden. Däremot kan en del grafikkort skicka ljud via sina DVI-kontakter när de kopplas mot en mottagare med HDMI. Orsaken är att ljud över HDMI handlar om dataöverföring där ljud och bild skickas i samma datapaket över och samma kontaktpinnar. I det hänseendet är anslutningen en logisk HDMI-anslutning över en fysisk DVI-kontakt.

Du kan däremot inte räkna med att det omvända fungerar. Du kan alltså inte skicka ljud över HDMI, till exempel från en Blu-rayspelare, till en skärm via dess DVI-kontakt. DVI-kontakten i en skärm är troligtvis inte kopplad med dess HDMI-kretsar. Men undantag finns förstås, så bli inte förvånad de gånger det faktiskt fungerar.