VGA: Sammanfattning

Kortfattat vad som gäller VGA och dess användning:

07_VGA_hona.jpg

Kommer inte att försvinna i första taget.

  1. VGA är ursprungligen en IBM-standard från 1987. Idag används VGA som ett generellt begrepp för att köra analog bildsignal via en DE-15-kontakt.

  2. Då VGA funnits länge, är så enormt spritt och fortfarande används i nya produkter kommer behovet av att köra VGA att finnas kvar i många år till. Detta trots att flera tillverkare gått samman för att försöka fasa ut tekniken.

  3. Endast bildsignal via VGA. Ljud måste hanteras separat.

  4. Eftersom VGA är analogt är den känslig för störningar och kvaliteten hos kablar. Särskilt när du kör signaler med högre pixelklocka. VGA är därför inte lämpligt för moderna skärmar och större pixelmatris.

  5. Räkna med att VGA försvinner från bärbara datorer och grafikkort, men att tekniken finns kvar i mötesrum och föreläsningssalar många år till. Det finns alltså ett behov att omvandla till VGA.

  6. Att VGA är analogt innebär också att koppling mot HDMI och Displayport kräver aktiv signalomvandling. Det räcker inte med enkla kablar eller adaptrar. DVI-I-kontakter på ett grafikkort kan ofta skapa en VGA-signal ut från datorn och fungera med kablar och adaptrar. Det är närmast undantaget som bekräftar regeln.

  7. Det är en sak att omvandla till en VGA-signal, exempelvis för att driva en projektor med VGA-anslutning och att det är en helt annan sak att omvandla från VGA, till exempel från din bärbara dators VGA-utgång. När du ska omvandla från HDMI eller Displayport till VGA måste du välja rätt signalomvandlare beroende på i vilken riktning omvandlingen sker.

  8. Tumregeln för VGA är att du använder tekniken därför att inget annat alternativ finns. Som att du står redo för att hålla en presentation och allt du har att koppla in är en VGA-kabel.

  9. Du får idag bättre bildkvalitet genom att använda moderna skärmar som ansluts via HDMI, DVI eller Displayport. Du ska i det längsta undvika att koppla via VGA ifall det handlar om dator och skärm som ska användas dagligen ditt skrivbord.

  10. Sitter du med en äldre bildskärm med VGA-anslutning och endast har HDMI eller Displayport på din dator? Då kan det mycket väl vara mindre besvär och ge bättre bild med en ny budgetskärm där det sitter moderna bildanslutningar.

07_VGA_hane.jpg

Undvikes helst men ofta har du inget annat val.