VGA: För att du måste, inte för att du vill

Med moderna skärmar är oftast möjligt använda en digital anslutning som HDMI, DVI eller Displayport. VGA används när inget annat fungerar eller inga andra alternativ ges. Därför att du tvingas arbeta med gammal utrustning och inget annat erbjuds. Kvaliteten blir sämre med VGA.

Behovet av att köra VGA är därför fortfarande starkt. Många föreläsningssalar och lokaler med befintliga AV-system erbjuder endast en dinglande VGA-kabel till din Powerpoint-presentation. Så ser verkligheten ut år 2015 och sannolikt många år framåt.

Vad man kan göra för att förbättra situationen när VGA är ett måste är att använda så korta kablar som möjligt. Utnyttja den autosynk som ofta finns i skärmens menyer. Autosynkningen försöker hitta rätt fas och synkklocka i bildsignalen i syfte att minska störningar och undvika problem som att bilden blir förskjuten, förvrängd eller klippt.

04_VGA_Autosync.png

Den här typen av pixelmönster underlättar för skärmen att synkronisera med VGA-signalen. Används med fördel som bakgrundsbild för den som ofta flyttar dator mellan olika system med VGA-anslutning.

Vad som underlättar för autosynken är att skicka en bild som innehåller högfrekventa mönster, exempelvis testbilder som arbetar på pixelnivå. Ifall du har en svart eller monoton skrivbordsbakgrund i Windows kan det bli svårt för skärmen att finna rätt synk. Det kan till och med vara svårt för en del projektor att förstå att det finns en aktiv signal ifall du har en svart bakgrund. Ett snabbt knep är då att lägga fram många fönster och skarp grafik, till exempel text och webbläsare i bilden och det blir enklare att hitta rätt synk.

Ett testmönster för att ställa in fas och klocka samt använda automatisk synkronisering finns här.

Kanske kostar mer än det smakar

VGA börjar bli så gammalmodigt att många gånger kan det vara en förnuftigare lösning att köpa ny utrustning istället. Ett typexempel är en gammal skärm som endast har VGA-kontakter. Har du endast HDMI ut från din bärbara dator kan du endast få den skärmen att fungera med en HDMI-till-VGA-omvandlare.

Fast en ny budgetskärm med HDMI-ingång är den långsiktiga lösningen som inte kräver signalomvandlare och vad som är oundvikliga kvalitetsförluster. Troligtvis är den nya budgetskärmen också en bättre produkt som också ger bättre bildkvalitet.

Philips_BDM4065UC_kontakter.jpg

VGA-kontakten finns fortfarande på UHD/4K-skärmar likt Philips BDM4065UC men är då begränsad till lägre upplösningar.

VGA förekommer även på nyare skärmar, mest för att underlätta för dem med riktigt gamla bildkällor, som att man av någon anledning inte kan byta dator. Eftersom bildpanelerna blir större och större är det också svårare och svårare att få till en fungerande signal som kan driva hela skärmen i matchande pixelmatris.

Det säljs fortfarande nya skärmar med VGA-anslutning. De brukar däremot inte kunna drivas fullt ut i skärmens pixelmatris. Skärmen med 2 560 × 1 440 pixlar kanske endast kan drivas som mest i 1 600 × 1 200 pixlar via VGA-kontakten. Anslutningen finns där främst för tillgänglighetens skull.