DVI: DVI med I, A, D och DL

DVI beskrivs ofta med en extra bokstav i namnet för att skilja på vilken variant det rör sig om. Det är här DVI blir förvirrande.

13_DVI_allihopa_I.png

DVI-I (Integrated) ger möjligheten till både digital och analog VGA-signal. En enkel adapter för analog VGA-bildsignal är allt som behövs. VGA-Adaptern är passiv, det vill säga att den inte påverkar signalen. Istället är det grafikkortet som känner av att en adapter för VGA används och skickar rätt signal.

DVI-D (Digital) hanterar endast digital signal och du kan inte använda en VGA-adapter mot en sådan kontakt. Dessa ska inte ens gå att fysiskt ansluta i normalfall.

DVI-DL (Dual Link) använder dubbla förbindelser för digital överföring vilket ger kapacitet till större pixelmatriser och högre frekvenser. Har du en skärm som kör i 144 Hz och använder DVI är det Dual Link som används.

DVI-D DL och DVI-I DL är i grunden samma sak, men man skiljer på den rent fysiska kontakten. En kontakt som klassas som DVI-I DL är fullt kopplad med alla kontakstift.

DVI-A (Analog) brukar det kallas så när man kör analog signal över DVI-I-kontakt, till exempel med en VGA-adapter. Det förekommer också, mer ovanligt, att det är en analog signal över en DVI-kabel mellan DVI-I-kontakt från grafikkort och DVI-I-kontakt i skärm. Detta kan uppstå ifall skärmen har en separat ingångsväljare i menyerna som ställer om den att ta emot analog bild på DVI-I-kontakten.

Kablarna svarar också mot den fysiska kontakten och detta gör vad som kanske var en enkel lösning lite mer komplex och förvirrande. Det finns DVI-kablar som kort och gott är Single Link-kopplade och alltså svara mot DVI-D. Det finns kablar som är kopplade för Dual Link-förbindelse. Men det finns också kablar som är fullt kopplade för både dual link och analog överföring.

08_DVI_ingang.jpg

DVI-D överst, DVI-I underst. Exakt kapacitet varierar.