DVI: Potentiella fällan med DVI-DL-skärmar

En potentiell fälla finns med skärmar vilka drivs via DVI Dual Link för sin fulla upplösning och frekvens, till exempel lite äldre 144 Hz-skärmar. När DVI börjar försvinna från grafikkorten försvinner också stödet för dual link. Enda sättet att driva den äldre skärmen som kräver DVI Dual Link blir därför en aktiv signalomvandlare. Detta problem är redan tydligt med bärbara datorer där HDMI och Displayport är de enda anslutningarna.

amd_radeon_r9_nano-7.jpg

Senaste generationen AMD-kretsar har tagit bort DVI. Därför krävs separat signalomvandling och där finns ännu inget sätt att driva en DVI-DL-skärm i exempelvis 144 Hz. Framtida grafikkort kommer att gå samma väg.

AMD har med grafikkorten i Radeon Fury-serien följt branschens överenskommelse och tagit bort det direkta DVI-stödet. Kvar finns endast möjligheten till DVI Single Link via adapter. Dessa kort kan därför inte driva den typen av DVI-krävande skärmar på egen hand.

För äldre skärmar som tidigare nämnda 30-tummaren med 2 560 × 1 600 pixlar i 60 Hz, finns det fristående signalomvandlare vilka kan fungera. Men de kostar en slant och alla extra elektronik riskerar ge extra kompatibilitetsproblem.

För gaming-skärmen som drivs i 144 Hz via DVI Dual Link finns det i skrivande stund inga signalomvandlare vilka fungerar. Om en sådan produkt kommer, riskerar det vara samma visa, högt pris och risk för extra problem som kommer av att blanda in signalomvandlare.

Uppdatering, ett år senare: Den här situationen har blivit återkommande fråga i forumet och direkt till oss på redaktionen. Signalomvandlare för Displayport till DVI-DL vilka också klarar högre klockfrekvenser likt 120 eller 144 Hz i 1 920 × 1 080 pixlar finns nu på marknaden. Prisspannet är mellan 100 till 200 euro för en omvandlare. Det närmar sig kostnaden för en modern 144 Hz-skärm med Displayport.

Detta påverkar också de skärmar som överklockas via DVI-DL, till exempel så kallade ”Koreaskärmar”. Finns inte Dual Link-kapacitet på grafikkortet måste signalomvandlaren också kunna överklockas, vilket ännu inte är någon produkt som existerar eller troligtvis ens kommer att existera.

Asus_G751JY_kontakter.jpg

Bärbara modeller som Asus G751JY med Nvidia GTX 980M kan driva det mesta utom just skärmar som kräver DVI Dual Link. Då krävs signalomvandlare.

Med andra ord, tänk efter innan du idag köper en skärm som endast når sin fulla kapacitet via DVI Dual Link. Till exempel de 144 Hz-skärmarna som kanske reas ut. Risken finns att du inte ens från första minuten kan använda skärmen som den är tänkt. Glöm heller inte att nästa gång du byter grafikkort är det inte säkert att det finns något enkelt och sätt att omvandla till rätt sorts DVI Dual Link-signal.