DVI: DVI och Displayport

Att gå från DVI ut från grafikkort till Displayport in i en skärm och vice-versa kräver aktiv signalomvandling. Displayport använder LVDS-överföring. Denna omvandling blir betydligt dyrare och mer komplex ifall DVI Dual Link används.

Det kan i många lägen vara både enklare, effektivare och billigare med ett nytt grafikkort med Displayport. Har du skärm som kräver Displayport till att börja lär ditt gamla grafikkort inte räcka till i vilket fall.

Ett exempel är att driva en 4K-skärm via grafikkort med DVI Dual Link. Teoretiskt möjligt i 30 Hz. I praktiken klarar antagligen inte det grafikkortet med att köra 4K-upplösning till att börja med. Då är ett nytt grafikkort den lösning som gäller. En signalomvandlare kommer inte hjälpa i den situationen eller riskerar vara väldigt dyr. Dessutom måste signalomvandlaren orka med 4K-upplösning. Det är heller inte självklart.

11_DVI_mDP_2_DVI.jpg

Från Displayport på grafikkort till skärm med DVI. Denna typ av omvandlare ger DVI single link och fungerar endast i den riktningen.

Vice-versa, från Displayport på grafikkortet till DVI är enklare, men fortfarande problematiskt ifall du behöver nå Dual Link-kapacitet. Samma sak med HDMI. Eftersom både HDMI och Displayport är Single Link-förbindelser kommer en normal DVI-adapter som tidigare skrivet endast ge Single Link-kapacitet, det vill säga 165 MHz pixelklocka och 1 920 × 1 200 pixlar i 60 Hz som mest. Denna "adapter" är i själva verket en signalomvandlare som strömförsörjs via Displayport.

Riktningen på omvandlingen avgör

Signalomvandlare för DVI och Displayport lyder under samma regler som alla andra signalomvandlare: Du måste tänka på riktningen. Kabeln som ger Displayport i ena änden och DVI i andra änden är troligtvis en enkel signalomvandlare för att gå från Displayport i grafikkortet till DVI Single Link i en skärm. Den omvända riktningen, från DVI ut från grafikkortet till Displayport fungerar inte med den adaptern.

11_DVI_DVI-DL-2-mDP.jpg

Från DVI hos grafikkort till Displayport in i skärm är en ovanlig omvandling.

Signalomvandling mellan DVI dual link och Displayport existerar men är förhållandevis dyrt då det är en mer komplex omvandling. Kapaciteten varierar med själva signalomvandlaren. En vanlig gräns är 2 560 × 1 600 pixlar i 60 Hz som mest. Större pixelmatris eller högre frekvens är kanske inte tillgängligt eller väldigt dyrt. Så väg alltid kostnader för att konvertera till och från DVI mot kostnaden för ett nytt grafikkort eller ny skärm. Ett nytt grafikkort och en ny skärm kan också ha fler mervärden som bättre prestanda och högre bildkvalitet.

Detta kan verka lite förvirrande då HDMI fungerar med DVI åt båda hållen. Men det beror alltså på att de använder samma sorts signalöverföring, TMDS. Såvida du inte blandar in DVI Dual Link med dina HDMI-prylar då förstås. Då krävs det också signalomvandling.

Tänk också på att finesser hos Displayport, likt Freesync och G-Sync samt ljud, endast fungerar via en genuin Displayport-förbindelse. Omvandlingen mellan DVI och Displayport omfattar endast bildsignalen.

Som vi varnade innan. Detta är rörigt – och det blir rörigare.