Nya generationer processorer och andra prestandafrämjande tekniker må kittla entusiaster, men det är inte vad som står i fokus när Intels vd Brian Krzanich drar igång utvecklarkonferensen Intel Developer Forum 2015. Istället är det teknik för smarta prylar och sakernas internet som intar första parkett.

Att kunna styra med röst och rörelser känns igen från Microsoft Kinect och är därmed ingen nyhet. Trots att konceptet fått ett ganska ljummet mottagande fortsätter tekniken att både utvecklas och anpassas för nya användningsområden, där Intel ser en nära framtid med 3D-kameror i så gott som alla typer av enheter.

Under samlingsnamnet Intel Realsense samlar Intel en mängd samarbetspartners, däribland Microsoft, Linux Foundation, Twitch och spelmotormakarna Epic Games (Unreal Engine) och Unity, som alla deltar i satsningen. På tapeten står röststyrning med den personliga assistenten Cortana i Windows 10, interaktiv skyltning med möjlighet att "prova" olika klädesplagg i realtid och spårning av huvudrörelser i spel, inte helt olikt Track IR.

En annan höjdpunkt på årets IDF är sakernas internet (eng. Internet of Things). Konceptet är vid det här laget välbekant. Alla slags prylar ska vara uppkopplade och nyckeln är billig och energisnål elektronik med massvis av sensorer.

Till detta hör även så kallade kroppsburna enheter eller wearables, där Intels bidrag är den myntformade enkortsdatorn Curie. För att uppmärksamma möjligheterna samarbetar Intel med mediajätten United Artists och drar igång tv-serien America’s Greatest Makers, där deltagarna utvecklar kroppsburna enheter och tävlar om en prissumma.

Sist men inte minst blir det även futuristiska robotar. På scen styr Brian Krzanich en smärre armé bara genom att använda ett armband. Arm- och handrörelser i olika riktningar kan få de spindelliknande maskinerna att stå upp, ligga ned eller göra diverse konster.

Robotarna är utvecklade i forskningssyfte och finns i många olika utföranden, från pyttesmå modeller till riktiga bjässar. De mindre varianterna kontrolleras av Intels plattform Edison och kan förutom att styras med handrörelser även dansa och blinka i takt.

På plats finns även den stora Big Mama som styrs av en kraftfull dator med Intel Core i7. En surfplatta med Intel Realsense utgör ögonen medan Intel Edison bistår med styrning av enskilda funktioner, exempelvis ljuseffekterna. Även här handlar det om forskning och utveckling, där målet är att ta fram en terrängmaskin för användning i exempelvis katastrofområden.

Konceptet i sig åt sidan, de spindelliknande maskinerna är onekligen skrämmande lika Replicators från serien Stargate. Huruvida vi kan se fram emot samma problem som i den fiktiva tv-världen återstår dock att se.