Pixelklocka och timings

Kravet på överföringen varierar med den timing skärmen använder. Detta är den exakta utformningen på själva signalen med bland annat blankningsfaser. Olika skärmar kräver olika utformning på signalen. Den aktiva bildytan i signalen må vara densamma, säg gamla vanliga 1 920 × 1 080 pixlar. Den faktiska signalens omfång är däremot annorlunda.

VESA_timings_sync.png

Utformningen av en bildskärmssignal. Den faktiska bildinformationen är endast en delmängd av hela signalen.

När användaren sedan väljer 1 920 × 1 080 pixlar i någon meny i Windows kontrollpanel eller i drivrutinen till grafikkortet syns endast 1 920 × 1 080 pixlar i menyer och gränssnitt. Men omfånget på signalen är större än så. Detta är olika från skärm till skärm och det finns också olika metoder för att räkna ut det exakta formatet.

När skärm och grafikkort kommunicerar utbyter de information om exakt hur signalen ska definieras för att bildvisaren ska kunna återge denna. Denna process kallas handskakning och informationen som byts ut är EDID eller Extended Display Identification Data.

VESA_timings_exempel.png

Utförlig lista

Via EDID anger bildvisaren exakt hur den vill att signalen ska utformas för att fungera bäst. Allra oftast går det att köra andra timing-varianter på vad som är samma mängd synliga pixlar. Exemplet med 1 920 × 1 080 pixlar är ett extremt vanligt format och de flesta skärmar tar emot den i alla möjliga timing-varianter utan problem. Men det kan också uppstå situationer när det inte fungerar och skärmen är väldigt petig med hur signalen är utformad.

Det viktiga här är inte den exakta utformningen på signalen och hur den räknas fram, utan kraven på överföringskapacitet för att överföra signalen. Där talar man om pixelklocka, den bandbredd som krävs för att överföra en komplett pixel, vanligtvis 24 bitar med 8 bitar per Röd, Grön och Blå.

Vadå 24 bitar? Är det inte 32 bitar som man väljer i Windows? Gammal historia kort syftar 32 bitar i själva verket på ordbredden. Vad som skickas över kabeln är 24 bitar färginformation.