Med Apple inne i leken hoppas industrin på att kroppburna enheter med smarta klockor i spetsen ska ta fart på allvar. Nu rapporterar dock Digitimes att kategorin kanske inte kommer nå upp i tillräckligt stora volymer för att kunna dra nytta av så kallade stordriftsfördelar, vilket kan bromsa hela konceptets framfart.

Android Wear lanserades med de första klockorna sommaren 2014 och under hela året såldes totalt 720 000 enheter från samtliga aktörer. Apple beräknas å sin sida ha lyckats sälja tre miljoner av sin Watch under tre månader, vilket visserligen är bättre än konkurrenterna men långt under marknadsbedömares förhoppningar.

De låga volymerna gör inte enbart att tillverkare inte kan skala upp produktionen och därmed pressa priserna, vilket skulle kunna leda till att efterfrågan ökar. Enligt källorna i leverantörsledet behövs dessutom ett lika stort designlag för att utveckla en kroppsburen enhet som en smart telefon, vilket gör att utvecklingskostnaderna är mer eller mindre desamma.

De höga kostnaderna bidrar samtidigt med att få aktörer vågar dra ut på svängarna och sticka ut ur mängden, varför 90 procent av alla kroppsburna enheter bygger på antingen en glorifierad klocka eller ett armband. Brist på differentiering sägs också bidra ytterligare till att inte driva upp efterfrågan för kategorin.