Den 29 juli lanserar Microsoft Windows 10, som många parter i branschen hoppas ska ge ett uppsving på PC-marknaden efter vad som kan ses som en misslyckad satsning med Windows 8. Det är därför inte lustigt att datortillverkare väntar på det nya operativsystemet innan de släpper några större nyheter.

Nu pekar allt mot att även Intel har Windows 10 i skottgluggen. En ny läcka från Benchlife gör gällande att sjätte generationens Intel Core, Skylake, ser dagens ljus den 5 augusti. Det här är en vecka efter lanseringen av Windows 10 och samtidigt som Gamescom går av stapeln i Berlin, Tyskland.

Först ut blir överklockningsvänliga och upplåsta Core i7-6700K och i5-6600K, som ersätter i7-4790K och i5-4690K ur generationen Haswell Refresh. Modellerna får sällskap av LGA 1151-moderkort med den entusiastorienterade styrkretsen Intel Z170, som med många banor PCI Express banar väg för snabba SSD-enheter och innebär den största uppgraderingen på generationer.

För Skylake i lägre prisklasser varierar säljstarten beroende på försäljningsregion. För Asia Pacific (APJ) inleds säljstarten av ytterligare Core i7- och i5-modeller mellan den 30 augusti och 5 september, som följs upp av Europa någon gång mellan den 27 september och 3 oktober. I samband med senare datumet släpps också tvåkärniga processorer i serierna Core i3, Pentium och Celeron.

Vad gäller styrkretsarna H170, B150 och H110 gäller samma uppdelning som för processorerna, vilket innebär att svenska konsumenter inledningsvis endast har påkostade moderkort att välja på. Styrkretsarna Q170 och Q150 för företag ska offentliggöras samtidigt som övriga, men när säljstarten äger rum framgår inte.