De smarta telefonernas uppgång har skördat många offer på kort tid och idag står Apple IOS samt Google Android för större delen av marknaden, med Microsofts satsning Windows Phone på ett hörn. En av de hårdast drabbade är Blackberry, som med näbbar och klor försökt hålla kvar vid sitt egna ekosystem.

Nu framgår i en rapport från Reuters att Blackberry kan ändra färdriktning, i alla fall delvis. Enligt fyra källor arbetar företaget på åtminstone en mobiltelefon baserad på Google Android, vilket skulle bli företagets första. I ett svar till nyhetsbyrån skriver bolaget att de inte kommenterar rykten och att de har ett fortsatt engagemang i det egna operativsystemet Blackberry 10.

Satsningen på Android sägs vara del i Blackberrys strategi att lyfta sina lösningar på mjukvarusidan, där bolagets managementsystem BES12 möjliggör företag och myndigheter att fjärrhantera Blackberry-enheter, men också produkter baserade på Google Android, Apple IOS och Microsofts Windows Phone.

Enligt två av uppgiftslämnarna ska Blackberry använda Android med en kommande slide-telefon, med pekskärm och dedikerat tangentbord. Lanseringen ska äga rum någon gång under hösten.