För den som hängt med i ryktessvängen kom det kanske inte som någon större överraskning att Apple avtäckte sin musiktjänst Apple Music under gårdagens direktsända evenemang. Medan strömningstjänsten i stort inte tillför något nytt på marknaden överraskade Apple med aggressiv prissättning.

Månadskostnad: Apple Music mot Spotify

Apple Music

Spotify

En person

99 kronor

99 kronor

Två familjemedlemmar

149 kronor

Tre familjemedlemmar

199 kronor

Fyra familjemedlemmar

249 kronor

Fem familjemedlemmar

299 kronor

Sex familjemedlemmar

149 kronor

Apple Music kommer kosta 9,99 dollar i månaden, vilket i Sverige kan väntas bli 99 kronor eller samma som Spotify Premium. En punkt där Apple blir väsentligt billigare är dock familjepaketet, där upp till sex personer kan dela på ett konto för endast 14,99 dollar eller 50 kronor extra. Detta att jämföra mot Spotify som tar 50 kronor för varje extraanvändare på ett konto.

We already have similar family pricing in some markets and we expect to offer competitive pricing everywhere in the near future.

I ett uttalande till The Verge berättar Spotifys kommunikationsansvarige Jonathan Price att bolaget redan har liknande familjepriser i vissa marknader, någonting de väntar sig erbjuda på alla marknader inom en snar framtid. Det här uttalandet ses som ett direkt svar på Apples prissättning.

Apple Music lanseras den 30 juni för samtliga IOS-enheter som Iphone, Ipod Touch och Ipad, samt Mac och PC/Windows. Därtill planerar Apple till hösten att släppa tjänsten för Apple TV och Google Android.