När släpps det?

Den officiella lanseringen av Windows 10 äger rum den 29 juli för PC-datorer och surfplattor. Senare släpps det nya operativsystemet även för mobiltelefoner (Windows Mobile 10), enkortsdatorer såsom Raspberry Pi 2 (Windows IOT) och spelkonsolen Xbox One.

Är det verkligen gratis?

windows-10-free.jpg

Ja, om du har redan har en licens för Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1. Det tidsbegränsade erbjudandet om en gratis uppgradering till Windows 10 gäller i ett år efter lanseringen, det vill säga fram till den 29 juli 2016. Licensen är giltig på livstid och det finns ingen abonnemangskostnad eller dylikt.

Kampanjen gäller inte Enterprise-versioner av Windows, vilket också är känt som företagslicenser eller volymlicenser. Även Windows RT exkluderas från erbjudandet.

Kan jag köpa en ny dator med Windows 8.1 för att senare uppgradera gratis till Windows 10?

Ja. Erbjudandet gäller även nya datorer. Det går också att införskaffa en fristående licens av Windows 7 eller Windows 8.1 och ta del av samma erbjudande.

Är Windows 10 gratis för pirater eller om jag har en piratkopia?

Nej. Även om det kan gå att uppgradera är licensen fortfarande ogiltig. Tvärtemot tidigare uppgifter ger Microsoft inte något frikort till pirater och omvandlar inte heller piratkopierade operativsystem till äkta licenser.

win10free.png

Var kan jag registrera mig för gratis uppgradering eller uppdatering?

Om du använder Windows 8, Windows 8.1 eller Windows 7 kan du installera KB3044374 alternativt KB2990214 via Windows Update. Då tillkommer en ny ikon i aktivitetsfältet (nedre högra hörnet) föreställande en Windows-flagga. Klicka på den för att komma till registreringen och registrera dig för en gratis uppgradering till Windows 10.

Hur får jag en gratis nyckel eller serienummer till Windows 10?

När du genomfört en uppgradering av ett äldre operativsystem till Windows 10 (via Windows Update) kommer datorsystemet att vara registrerat hos Microsoft. Därefter behövs ingen nyckel för att installera och aktivera Windows 10 på nytt.

Vilken version av Windows 10 får jag gratis?

Den som använder Windows 7 Home Basic, Home Premium eller grundversionen av Windows 8/8.1 uppgraderas till Windows 10 Home. Mer påkostade utgåvor såsom Windows 7 Professional och Windows 8.1 Pro uppgraderas till Windows 10 Pro.

Befintligt operativsystem

Gratis uppgradering

Windows 8
Windows 8.1
Windows 7 Starter
Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Premium

Windows 10 Home

Windows 8 Pro
Windows 8.1 Pro
Windows 8.1 Pro for Student
Windows 7 Professional
Windows 7 Ultimate

Windows 10 Pro

Windows Phone 8.1

Windows 10 Mobile

Vad är skillnaden mellan Windows 10 Home och Pro?

Windows 10 Home är den konsumentinriktade utgåvan för stationära datorer, bärbara datorer, surfplattor och hybrider. I den ingår assistenten Cortana, webbläsaren Edge och sömlös användning av mobila enheter med Continuum samt en uppsjö medföljande appar och tjänster.

Windows 10 Pro är steget upp från Home och lägger till ytterligare funktioner för avancerade användare, såsom dataskydd, fjärråtkomst, molnfunktioner och fjärradministration för medelstora företag.

Operativsystemet kommer att finnas i sex olika utgåvor och lanseras i 190 länder på 111 olika språk, däribland svenska. Microsoft beskriver skillnaderna mellan de olika versionerna i en lättöverskådlig tabell.

Vad är skillnaden mellan 32- och 64-bitar?

Den som använder en inte alldeles uråldrig stationär eller bärbar dator bör välja ett 64-bitars operativsystem, det vill säga Windows 10 x64. Det gör det möjligt att utnyttja mer än 3–4 GB primärminne (RAM). Kravet är en processor (CPU) med instruktionsuppsättningen x86-64, något som nästan alla persondatorer från de senaste 7–10 åren innehåller.

Microsoft tillhandahåller även en 32-bitarsversion: Windows 10 x86. Den är i första hand avsedd för vissa surfplattor och enklare bärbara datorer med mindre än 4 GB primärminne.

Kan jag uppgradera från Windows Update?

Ja, om du idag använder Windows 7 SP1 eller Windows 8.1 med de senaste uppdateringarna. Resten måste installera operativsystemet från lagringsmedia, det vill säga en DVD-skiva, USB-minne, extern hårddisk eller annan lagringsenhet.

Kan jag göra en ren installation med licensen från gratiserbjudandet?

Ja. Erbjudandet om en gratis uppgradering till Windows 10 ger en helt och fullt äkta licens med allt vad det innebär. Det är således fritt fram att formatera hårddisken och genomföra en ren installation. Du kommer aldrig behöva gå tillbaka till en äldre version av Windows bara för att kunna installera Windows 10.

Vad är systemkraven?

I praktiken är systemkraven identiska med Windows 8.1. Kan du installera Windows 8.1 är det även fritt fram att uppgradera till det nya operativsystemet.

  • Processor/CPU: 1 GHz eller högre

  • Primärminne/RAM: 1 alt. 2 GB för 32-bitar (x86) resp. 64-bitar (x64)

  • Hårddisk/SSD: 16 alt. 20 GB lagringsutrymme för 32- resp. 64-bitar

  • Grafikkort/GPU: DirectX 9 med drivrutin enligt WDDM

  • Bildskärm: Minst 1 024 x 600 pixlar

  • Övrigt: Ett Microsoft Account och internetuppkoppling (valfritt)

Möjligheten att uppgradera beror även på andra faktorer, till exempel om det finns nödvändiga drivrutiner till komponenterna. Om din dator eller surfplatta använder Windows 7 SP1 eller Windows 8.1 kan du kontrollera om den uppfyller kraven genom att välja Check my PC (Kontrollera min dator) i appen Get Windows 10 (Skaffa Windows 10).

samsung_850_0001_Background.jpg

Att byta till SSD är nästan alltid den billigaste och mest påtagliga uppgraderingen.

Vad är en bra dator för Windows 10?

Även om Microsoft hävdar att Windows 10 kan installeras på gamla datorer krävs mer än de grundläggande systemkraven för att operativsystemet ska fungera smärtfritt. Den lägsta godtagbara datorkonfigurationen är snarare en processor med två kärnor och 3–4 GB tillgängligt primärminne (RAM).

Avancerade användare med höga krav på hastighet och följsamhet bör ta sikte på en modern flerkärnig processor, minst 8 GB primärminne och SSD-lagring.

Det finns dock ett enkelt och framförallt billigt knep för att förlänga livet på en gammal dator. Att installera operativsystemet på en SSD-enhet ger en ordentligt prestandaskjuts. Att byta ut den mekaniska hårddisken mot en SSD-enhet är nästan alltid den billigaste och mest påtagliga uppgraderingen!

Vad kostar Windows 10?

Även om det ännu inte finns några svenska priser meddelar Microsoft att priset för Windows 10 blir detsamma som för Windows 8.1, som idag finns att få tag på från cirka 1 000 kronor. Den mer kompletta Windows 8.1 Pro kostar mellan 1 500 och 2 200 kronor beroende på om det är en OEM-licens (för datorbyggare) eller butiksförpackad utgåva (retail).

Utgåva

Lägsta pris

Microsoft Windows 8.1 Sve

Microsoft Windows 8.1 Sve (64-bit OEM)

Microsoft Windows 8.1 Eng (64-bit OEM)

Microsoft Windows 8.1 Professional Sve

Microsoft Windows 8.1 Professional Sve (64-bit OEM)

Microsoft Windows 8.1 Professional Eng (64-bit OEM)

Kan jag byta språk?

Ja, alla versioner av Windows 10 kan ställas in för att använda valfritt språk. Tidigare var detta reserverat för de mest påkostade utgåvorna, exempelvis Pro och Ultimate. Den som vill kan således byta från exempelvis svenska till engelska och vice versa utan att behöva installera om operativsystemet eller införskaffa en särskild licens.

Visningsspråket är vad som syns i guider, dialogrutor, menyer, hjälp- och supportavsnitt och andra objekt i användargränssnittet. Inställningen ändras i menyn Region & language under Settings.

win10.png

Kan jag ladda ned ett demo eller testversion?

Ja. Den som registrerar sig för Microsoft Insider Program kan ladda ner och installera testversioner av Windows 10. Dessa uppdateras löpande och det går även att skicka in buggrapporter och förbättringsförslag direkt till Microsoft.

Testversionen kallas för Windows 10 Technical Preview och varje ny version kommer med ett så kallat build number, där en högre siffra markerar en senare version. Observera att testversionerna i första hand är till för utvecklare och avancerade användare, som inte räds buggar och andra brister.

Den som inte vill installera Windows 10 Technical Preview som ett riktigt operativsystem direkt på datorn kan använda virtualisering för att istället placera operativsystemet på en isolerad virtuell maskin. Det kan liknas vid att att använda Windows 10 som ett fristående program.

Det finns flera lättlästa guider i SweClockers forum för att skapa virtuella maskiner, exempelvis med VMWare Player och Workstation samt Microsoft Hyper-V.

Var kan jag ladda ner installationsfilerna?

Testversionen Windows 10 Technical Preview kan laddas ner från Microsoft i form av en ISO-fil. Den används för att överföra installationsfilerna till exempelvis en DVD-skiva, USB-minne eller annat lagringsmedium. Det går också att öppna filen direkt på hårddisken och starta installationen på plats i det befintliga operativsystemet.

När den skarpa versionen av Windows 10 lanseras den 29 juli kommer det nya operativsystemet dyka upp på Windows Update för den som använder Windows 7 SP1 eller Windows 8.1 med de senaste uppdateringarna. Operativsystemet släpps även som en digital nedladdning på Microsoft Store.

Kan jag gå tillbaka till ett äldre operativsystem?

Ja. Väljer du att uppgradera till Windows 10 från ett äldre operativsystem går det att rulla tillbaka till den ursprungliga versionen – en ny finess i Windows 10!

Var kan jag ställa frågor och be om hjälp?

I SweClockers forum finns en hel avdelning för Microsoft operativsystem och även ett särskilt underforum för Windows 10. Där diskuterar medlemmarna allt som rör det nya operativsystemet, såsom hjälp med installationen, program och drivrutiner. Välkommen in!

SweClockers forum för Windows 10