Inom kort blir det 14 nanometer även på skrivbordet. Under sommaren anländer arkitekturen Broadwell för stationära datorer, men för ovanlighetens skull kommer nykomlingen att efterträdas av den bland entusiaster betydligt mer uppmärksammade Skylake redan mot slutet av året. Det hindrar dock inte Intel från att släppa ett gäng nya processorer för överklockare och prestandajägare.

På kinesiska Expreview lyckas en överklockare lägga vantarna på den ännu olanserade Intel Core i7-5775C och skrämma upp klockfrekvensen till 5 002 MHz, dock med den förhållandevis höga spänningen 1,419 V. Vid lägre 4,8 Ghz klarar den nya processorn att tugga igenom 32M i testprogrammet wPrime på 4,399 sekunder.

– Det är lätt att tolka resultatet som att Broadwell ger god potential för överklockning, men vänta med att korka upp champagnen. Höga klockfrekvenser för snabba skärmdumpar och korta tester är en sak, att upprätthålla stabil prestanda över längre tid en helt annan. Där har föregångarna Ivy Bridge och Haswell båda visat sig vara luriga, säger SweClockers redaktör Emil Åkered, som löpande utvärderar nya processorer.

Intel Core i7-5775C är en av de första processorerna med arkitekturen Broadwell i 14 nanometer för stationära datorer. Specifikationerna anger fyra kärnor med stöd för Hyperthreading, 6 MB cacheminne och klockfrekvenserna 3,3 och 3,7 Ghz vid base respektive turbo. Därutöver syns grafikdelen Iris Pro 6200, upplåst multiplikator och ett TDP-värde på låga 65 W.

Lanseringen av Intel Broadwell för sockel LGA 1150 äger rum på mässan Computex Taipei i juni.