Slutsats

Att kombinera 4K-upplösning med en rejäl fysisk storlek och samtidigt lyckas plocka fördelarna utan att förstärka någon nackdel gör Philips BDM4065UC till en vettig allroundskärm. Med sina 40 tum är det självklart en ganska stor pjäs, men inte abnorm och bör få plats på de allra flesta skrivbord. Samtidigt upplevs 3 840 × 2160 pixlar som naturligt och väl avvägt för den här fysiska storleken.

Philips_BDM4065UC_intro.jpg

Skärmen fungerar som förväntat och när vi väl finner problem är det ganska små bekymmer, vilka också kan hanteras. Det utmärkt höga kontrastförhållandet är i sin tur en tydlig fördel som få skärmar kan visa upp. Är du den som störs av klen svärta och grådassig bild är detta en svårslagen fördel!

Bland kritiken kan vi nämna att betraktningsvinkeln inte är lika skonsam mot färgåtergivningen som en IPS-panel. När det räknas är VA-panelen däremot överlägsen i svärta och kontrastförhållande. Färgegenskaperna är rimliga och kan bli mer än tillräckligt bra ifall du har mätutrustning. Vi kan peka ut en del mindre brister, men dessa kan nästan alla hållas i schack.

På det stora hela finns egentligen bara två nackdelar som inte går att undvika. Det ena är att bakgrundsbelysningen använder pulsbreddsmodulering (PWM) vid ljusstyrkan under maxläget. Detta flimmer kan vara direkt störande för vissa personer och för andra riskerar det att ge en i längden mer tröttsam upplevelse. Ytterligare en kategori användare märker ingenting alls. Men det påverkar också rörelser och det kan det uppstå artefakter och "streckighet".

Nackdel nummer två är att det finns eftersläpningar som märks vid vardaglig användning, som att rulla text i webbläsaren. Overdrive-reglaget hjälper inte utan att tillföra skuggor, vilka troligtvis stör ännu mer. Med det sagt kan Philips senaste jätte till skärm vara ett väl avvägt alternativ för den som kan acceptera smärre brister.

Philips BDM4065UC kombinerar hög upplösning och rejäl storlek med utmärkt svärta.

Fördelar

  • Kontrastförhållandet

  • Går djupt i svärtan

  • Kombinationen storlek och upplösning

Nackdelar

  • PWM-styrd belysning

  • Synbara eftersläpningar

Cirkapris vid publicering: 8 000 kronor
Lägsta pris: