Menyer och inställningar

BDM4065UC använder en joystickliknande navigeringsknapp på baksidan i nedre högra hörnet. Navigeringen dubblerar också som av/på-knapp. Håll in knappen ett par sekunder för standby-läge och tryck in den en gång för att starta skärmen. Det finns också en hård strömbrytare.

Philips_BDM4065UC_meny.jpg

Drar du knappen åt vänster får du upp en meny med olika bildlägen ”Smartimage” med bildlägen som ”Movie” och ”Game” med flera. Dessa lägen bidrar inte med något positivt till bilden utan kan ignoreras. Låt stå på ”Off”

Uppåt ger menyn för Multiview där du kan visa bild från flera ingångar samtidigt. Höger ger oss menysystemet och i menysystemet under OSD Settings/User key kan du också styra vad som händer när du drar knappen nedåt. Från början är detta ”Audio Source”.

Philips_BDM4065UC_joystick.jpg

Joysticken

Menysystemet är lite klurig och inte lika intuitivt som exempelvis LG:s joysticklösning och bjuder dessutom på lite inkonsekvens. För att bekräfta en ändring av inställning ska du inte trycka ned knappen (då händer ingenting) utan dra spaken till höger. Flera reglage ändras då till en liggande horisontell stapel, exempelvis Brightness-reglaget. Fast du ändrar detta reglage inte genom att följa hur det är orienterad på skärmen utan med spaken uppåt och nedåt. Vid andra tillfällen fungerar det annorlunda. Räkna med en hel del suckande första perioden innan du får in snitsen.

Picture Format: Låter dig växla mellan Widescreen, 4:3-format och 1:1-förhållande av pixlar. Widescreen-läget prioriterar bildförhållande och sträcker inte ut bilden.

Brightness: Reglerar bakgrundsbelysningen genom pulsbreddmodulering, PWM (se separat text). Effekten på ljusstyrkan är:

  • 100: 250 cd/m2

  • 75: 200 cd/m2

  • 58: 160 cd/m2

  • 41: 120 cd/m2

  • 22: 80 cd/m2

  • 0: 30 cd/m2

Contrast: 50. Högre värde fräter ut vitt. Lägre värde tar endast ned dynamiken.
Sharpness: 50. Arbetar i steg om 5, men ett steg har inte alltid effekt. Högre värde än 55 (50 och 55 ger alltså samma effekt) lägger på kantskuggor
Smartresponse: Påverkar eftersläpen, se seprarat text
Smartcontrast: en slags kontrastförstärkare. Har dock ingen tydligt observerbar effekt när vi testar.
Gamma: se avsnittet om färgåtergivning.
Pixel Orbiting: Inbränningskydd som flyttar runt bilden.