Latens och responstid

Philips har antagligen inte haft renodlad gaming i åtanke med den här produkten utan försöker fylla någon slags allroundbehov. Ur spelsynpunkt stämmer det ganska bra och latens och eftersläp är märkbara med rimliga. Sämre än en renodlad gamingskärm och samtidigt bättre än andra allroundskärmarna i 4K-upplösning vi testat

När det kommer till latens fick något varierande värden. Mellan tumme och pekfinger får du räkna med uppemot 25 millisekunder av total fördröjning i elektronik och panel i värsta fall. Inte allt för långsamt utan ganska typiskt för skärmar som inte riktar sig till spelande. Jämfört med många av de tidigare 4K-skärmarna vi testat är 25 ms också en förhållandevis låg siffra.

Metoden vi använder är programvaran SMTT 2.0, en bildrörsskärm samt en kamera och lång rad knäppta bilder. Metoden ungefär så bra man kan komma utan att ta till oscilloskop och är snarare mer en kvalificerad gissning än en exakt mätning. Med BDM4065UC varierade det inte mellan bild och bild utan mellan olika testomgångar. Kort och gått höll sig latensen, alltså fördröjningen i elektroniken, runt 16 ms eller hälften av detta, kring 8 ms. Och det var just dessa två värden som iakttogs.

Eizo_FG2421_latens.jpg

För djupare genomgång för hur vi fastställer latens, se länken ovan

Detta när vi matar skärmarna med en duplicerad bild, 1920×1080 pixlar och 60 Hz. Philips-skärmen alltså måste alltså skala bilden. Displayport till Philips-skärmen samt VGA över DVI-adapter till den gamla bildrörsskärmen. Responstid för kristallerna för att vrida sig till fullt ljusgenomsläpp är kring 7 - 10 ms beroende på Smartresponse-inställningen (overdrive, se längre fram) vilket ger totalt kring 25 ms fördröjning eller ”Display lag”.

Men det kunde också vara lägre siffror än så som förekom. Då med 8 ms latens och samma ca 7 - 10 milisekunder från att första overdrive-skuggan syns till att kristallen har släppt igenom fullt ljus. Så vi körde flera olika omgångar, bytte grafikkort och i hälften av fallen observerade vi den kortare latensen på 8 millisekunder. Med andra ord mellan cirka 17 till 25 millisekunders ”display lag”.

För att gå till botten med detta tog vi merparten av en eftermiddag och körde igenom lite olika varianter samt även testade latens jämfört med HDMI. Där kunde vi observera en något lägre latens, kring 4 millisekunder, men också råka ut för en fördröjning på 12 millisekunder. Också här i varierar det i hälften testkörningarna. Så mitt i all denna inkonsekvens är det i alla fall en konsekvens i variationen på 8 extra millisekunder vid hälften av tillfällena. Detta oavsett om vi kör HDMI eller Displayport.

Orsaken till att det varierar kan vi endast gissa oss till. Det kan vara någon form av synkronisering mellan GPU och skärm som spökar. Vi har i alla fall inte observerat den här variationen tidigare när vi dubbelkontrollerat, till exempel efter byte av grafikkort. Därför pekar mycket för att det är en egenhet hos Philips BDM4065UC.