Anslutningar och upplösningar

Det finns gott om anslutningar, två stycken Displayport (en mini-kontakt) och två stycken HDMI och även en VGA för den som behöver ansluta något gammalt. För att köra 4K och 3840 × 2160 pixlar i full fart om 60 Hz är det endast Displayport som fungerar då HDMI-anslutningarna är begränsande till att köra 30 Hz i den upplösningen. 60 Hz över HDMI fungerar dock utmärkt ifall du kör en lägre upplösning som 1920 × 1080 eller 2560 × 1440 pixlar.

Philips_BDM4065UC_kontakter.jpg

För att köra 60 Hz över Displayport behöver du också ändra i skärmens Setup-meny att den använder Displayport 1.2. Det ska tilläggas att inte all kombinationer av grafikkort och kablar är helt pigga med detta. AMD:s grafikkort hade till exempel påfallande ofta problem och återgick till en lägre överföringshastighet då och då. Ofta räckte det med en omstart eller en omstart med kabeln ryckt och sedan när datorn startat trycka tillbaka kabeln.

Skärmen är tacksam för den som vill köra andra upplösningar än 3840 × 2160 pixlar och den håller formen på anpassade format, till exempel för att köra 3840 x 1440 pixlar. Maskningen (svarta kanterna) är sällan störande eftersom skärmen släcker ned så pass bra och i praktiken upplevs som svart. BDM4065UC prioriterar bildförhållande och behöver du köra fel format och ändå fylla skärmen kant till kant med en förvrängd bild måste du däremot skala via grafikkortet.

Skalar 1:4 för 1080p

Skärmen skalar 1920 × 1080 pixlar i vad som helt klart framstår som 1:4-förhållande mellan pixlarna, det vill säga att när du kör 1920 × 1080 pixlar i signalen så blir skärmen i praktiken en 1920 × 1080 pixlars 40-tummare. Detta gör att du undviker skalningsproblem och skalningsartefakter som annars är typiskt för de 4K-skärmar vi tidigare testat. Samtidigt har du inget alternativ ifall du nu faktiskt vill att skärmen ska skala 1920 × 1080 pixlar med någon form av interpolering. Där måste du återigen ta hjälp av grafikkortet i sådana fall.

40 tum och två HDMI-anslutningar – innebär det att BDM4065UC kan fungera som en TV? Nja, det beror på hur du tänkt använda den. Skärmen är i princip låst vid 60 Hz uppdateringsfrekvens och skulle du vilja mata den med en källa som kör 50 Hz, exempelvis en vanlig digitalbox kommer det att bli riktigt ryckigt.

Skärmen har inbyggda högtalare som bräker på ganska ordentlig då de står inställda på en hög volym från början.

Cleartype kan påverka

Text på BDM4065UC var till en början rätt besvärlig och tröttade ut ögonen. Det upplevdes helt enkelt oskarpt på det sätt som brytningsfel kan inverka på ögonen. Kanske inte den bästa liknelsen för den som aldrig har upplevt brytningsfel men efter en första timme med skärmen var värken där.

Philips_BDM4065UC_cleartype.jpg

Cleartype-inställningen kan påverka hur behaglig skärmen upplevs.

Detta kan du förändra genom att ändra Cleartype-inställningen i Windows och följa den snabba lilla steg-för-steg-guide som finns där. Det är dock värt att påpeka att inte alla program tar sig an dessa ändringar utan vidare. Det är till exempel en väldig skillnad på hur text renderas i Google Chrome jämfört med exempelvis Internet Explorer oavsett Cleartype-inställningarna. Med Google Chrome ligger de färgade konturskuggorna kvar och det blir tröttsamt för läsning av text.

Nu är detta inte ett fel hos Philips BDM4065UC men du bör vara beredd på att situationen kan uppstå. Det finns fortfarande en hel del problem kring att köra hög upplösning och 3840 × 2160 pixlar. 4K och 40 tum är annorlunda från samma mängd pixlar på 28 tum på ett skrivbord så vad du är van med i en situation gäller kanske inte riktigt här.

Och just dessa 40 tum kan vara riktigt bekvämt. Vi får ungefär samma pixeltäthet som 27-tumsskärm med 2560 × 1440 pixlar och kan precis uppfatta pixelstrukturen ifall vi flyttar näsan närmare glaset. Vi får med informationsmängden som är möjlig med 4K och detta utan att allting blir ögonblödande litet på skärmen. 40 tum 4K på en armlängds avstånd var betydligt vettigare än vi hade vågat tro.