För första gången på nära 20 år anländer ett nytt kontaktdon för USB-standarden. Nya USB Type-C är både liten och vändbar samtidigt som stöd finns för snabbare protokollet USB 3.1 Superspeed+ och förmågan att ta emot laddning på uppemot 100 W, något som i förlängningen kan betyda en laddare för alla bärbara datorer.

Än så länge är endast Apples nya Macbook och Google Chromebook Pixel begåvade med standarden, samt ett gäng lagringsenheter som är på ingång. Nu rapporterar Digitimes att fler datortillverkare är på gång med USB Type-C i sina enheter.

Först och främst avslöjar Dell att deras hybridmodell Venue 11 Pro uppdateras till hösten med det nya kontaktdonet. Detsamma gäller Asus, som planerar släppa en ny upplaga spelorienterade bärbara datorer. Höstsläppet talar även för att parterna inväntar nästa generationens Intel-processorer "Skylake".

Nyheten kommer en månad efter Googles uttalande om att det nya kontaktdonet hittar ut i nya smarta telefoner och Chromebook-datorer "inom kort". Sökjätten passade även på att lyfta fördelar som möjligheten att leverera 100 W samt stöd för Displayport och MHL.