Sammanfattande tankar

Att kryptera lagringsenheter kan vid en första anblick tyckas vara komplicerat. När allt kommer omkring behövs dock inte särskilt många knapptryck för vara igång. En modern bärbar dator med rätt Windows-version och TPM-hårdvara aktiverar Bitlocker på en kafferast.

disk_list.png

Om behovet finns är dock en annan fråga. För undertecknad, som reser en hel del med datorn som ständig följeslagare, är Bitlocker ett lätthanterligt stöldskydd. Det handlar som sagt inte om att leka James Bond utan om att se till så att privata filer inte hamnar på villovägar.

Man får dock inte glömma att systemet inte är starkare än dess svagaste länk. Mot ett dåligt lösenord, en trojan i operativsystemet eller suspekta trådlösa nätverk hjälper inte all kryptering i världen. Här gäller det att se till helheten och låta Bitlocker eller annan mjukvara vara en del av ett allmänt säkerhetstänk i vardagen.

Sammanfattningsvis finns det inte särskilt mycket att förlora på att aktivera Bitlocker eller annan kryptering, speciellt inte när det kommer till bärbara maskiner. Även om behovet kan tyckas vara litet blir det garanterat lättare att sova om det otänkbara händer och någon stjäl din dator.