De bärbara datorerna inom konceptet Chromebook är väldigt lika, till följd av att fokus legat på att pressa priserna. Nu börjar olika segment inom kategorin att växa fram och för den som inte vill ha billigaste budgetmodellen utan något mer påkostat med fler finesser växer alternativen.

Nu avslöjar Google att ett antal nya modeller anländer under våren och den kanske mest intressanta är Asus Chromebook Flip, som har ett metallchassi och en skärm som går att vrida bakåt upp till 360 grader – ett koncept som känns igen från Asus Transformer Book Flip och inte minst Lenovos Yoga-serie.

Datorns pekskärm mäter in på i kategorin låga 10,1 tum, vilket består av en panel av typen IPS samt upplösningen 1 280 x 800 pixlar. Det är inte endast skärmen som blir liten i klassen, datorns profilmått mäter in på 15 millimeter och vikten anges till under 900 gram.

Invändigt huserar ARM-processorn Rockchip 3288 med fyra kärnor Cortex-A17 i upp till 1,8 GHz och grafikdelen ARM Mali-T764, vilket ackompanjeras av 2 eller 4 GB primärminne och 16 GB lagring. Avslutningsvis har datorn stöd för trådlöst nätverk 802.11ac, Bluetooth 4.0 och batteritiden anges till 10 timmar.

Utöver datorn tillkännages även vad som kallas Chromebit, en sticka som ansluts till valfri dator- eller tv-skärm. Även här är operativsystemet Chrome OS och valet av plattform är densamma som för Chromebook Flip, det vill säga Rockchip 3288.

Asus Chromebook Flip och Chromebit har rekommenderade försäljningspriser på 249 respektive 99 dollar, motsvarande 2 680 och 1 060 kronor inklusive moms. Båda enheter släpps under våren, men när och om de hittar ut till svenska butiker är ännu inte känt.