Många hade räknat med enbart en smart klocka för Apples evenemang, men det har även tisslats och tasslats om en ny Macbook Air. Det sistnämnda är en av höjdpunkterna på kvällens evenemang men det handlar inte om en ersättare, utan ett komplement till nuvarande modeller.

Datorn, som kort och kort kallas Macbook, är 24 procent tunnare än Macbook Air och mäter in på 13,1 millimeter. Samtidigt väger datorn ynka 900 gram – väl under det mesta på den bärbara marknaden idag. Detta möjliggörs bland annat av ett nytt tangentbord med 40 procent tunnare tangenter och så kallad Butterfly-mekanism, vilka dessutom är utrustade med individuell bakgrundsbelysning.

Skärmen är i enlighet med ryktena en 12-tummare, och Apple förblir en av få att släppa en ny bärbar dator med bildförhållandet 16:10. För upplösningen återfinns 2 304 x 1 440 pixlar, där Apple trycker på att det handlar om en äkta RGB-matris. Själva panelen är även den tunnaste i en Mac hittills på 0,88 millimeter, vilket bidragit till att trimma profilmåttet.

Nytt tangentbord och slimmad skärm ackompanjeras av ny pekplatta. Force Touch Trackpad saknar klick och har istället fyra sensorer, en i varje hörn. Dessa läser av hur mycket tryck användaren applicerar. Som exempel används videouppspelning i Quicktime, där trycket avgör vilket tempo en video spolar framåt eller bakåt.

Samtidigt bekräftas mångas farhågor att Apple dumpar de flesta anslutningar. Alla ersätts av en ensam USB Type-C, vilken kan användas för att ladda datorn samt för tillbehör som använder USB, Displayport, HDMI och VGA.

Själva anslutningen av kringutrustning sker via två olika hubb-liknande adaptrar. Den ena erbjuder bildskärm via VGA och den andra via HDMI, där maximal upplösning anges till 1 920 x 1 080 pixlar. Gemensamt för båda är dessutom USB Type-C för laddning samt en traditionell USB-port. Adaptrarna säljs separat och kostar 849 kronor på Apples webbplats.

Under presskonferensen talar sig Apple varmt om det invändiga, där moderkortet krympts rejält mot tidigare och fläkten är ett minne blott. Detta tack vare Intels Core M-processor där övrigt utrymme "givetvis" används för batteriet, vilket är skräddarsytt för högsta möjliga kapacitet. Lösningen ska ge nio timmars drifttid vid surfning och något högre tio timmar under videouppspelning.

På specifikationsfronten får Macbook 8 GB primärminne oavsett pris. Detta följs upp av 256 alternativt 512 GB SSD-lagring och processorer ur familjen Intel Core M. För den yppersta toppmodellen handlar det om Core M-5Y71 med två kärnor i 1,2 GHz (upp till 2,9 Ghz i turbo), medan instegsvarianten stannar kvar vid Core M-5Y31 med två kärnor i 1,1–2,4 GHz. För grafikdelen gäller i båda fall HD Graphics 5300.

Apples nya Macbook kommer finnas tillgänglig från den 10 april för instegspriset 14 495 kronor och 17 995 kronor för toppmodellen. Likt större delen av bolagets mobila utbud kommer datorn dessutom finnas att köpa i guld, silver och rymdgrå.