Speljätten Valve har slagit på stort under GDC 2015. Förutom att avslöja satsningen på virtuell verklighet med HTC Vive är det slumrande konceptet Steam Machines åter på tapeten, och med det är planerna att inta vardagsrummet och konkurrera mot spelkonsolerna mer verklighet än någonsin.

Veckans explosionsartade nyhetsflöde följs nu upp av att de första datorsystemen enligt konceptet listas på Steam. Det handlar om modeller från 15 aktörer i ett brett prisspann, där prisklasser i allt från 460 dollar för Ibuypower SBX hela vägen upp till 5 000 dollar för Falcon Northwest Tiki finns representerade. Detta motsvarar ett startpris på en bit under 5 000 kronor inklusive moms.

Gemensamma nämnare för modellerna är kompakta yttermått, där merparten ser ut som vanliga hembyggen medan lådvolymerna för andra i samma region som den senaste generationen spelkonsoler. Samtliga modeller kommer dessutom utrustade med Steam OS från fabrik och levereras med en Steam Controller.

För hårdvaran återfinns allt ifrån snabba SSD-enheter till rymliga hårddiskar och på processorfronten används nästan uteslutande Intel Core. Kompakta yttermått ställer även krav på energieffektivitet, sannolikt varför Nvidia Geforce GTX 900-serien är klart vanligast bland de hitintills listade systemen.

Nämnvärt är att Steam Machines inte lanseras förrän november, varför många av de specifikationer som listas bör ses som preliminära. Detta syns exempelvis vid närmare granskning av Alienwares variant, som saknar specifika modellnamn för båda grafikkort och processor. För det sistnämnda ska både Broadwell och Skylake lanseras innan Valves koncept blir tillgängligt.