Platser för 5,25"-enheter

En av de stora fördelarna med att bygga en egen dator är som bekant att välja exakt vilka komponenter och tillbehör som ska in i systemet. Denna valfrihet är dock starkt beroende av chassit och vilken typ av utbyggnad detta tillhandahåller. Det finns flera faktorer som kan påverka vilken typ av delar ett datorchassi kan husera och på de nästkommande sidorna tänkte vi gå till botten med merparten av dessa.

5,25"-platser

Den mest grundläggande expansionsplatsen i ett chassi återfinns vanligtvis i den övre delen av frontpanelen och utgörs av en serie fack som rymmer enheter med breddmåttet 5,25 tum. Dessa fack har på senare tid kommit att bli ett hett ämne bland både entusiaster och chassitillverkare, då de sistnämnda har börjat bygga modeller som helt saknar platser för 5,25"-enheter.

5,25"-platserna kan husera en mängd olika typer av enheter, men den absolut vanligaste är utan tvekan någon form av optisk läsare (Blu-ray/DVD/CD). Trenden med digital distribution av både spel och annan mjukvara har dock till en stor del minskat relevansen för optisk media i handeln, vilket i sin tur har lett till att många helt enkelt slopar den optiska läsaren i sitt datorbygge.

sentry_mesh_14.jpg

NZXT Sentry Mesh – fläktkontroller i 5,25"-utförande.

Bara för att man väljer bort den optiska läsaren behöver dock inte 5,25"-platserna vara ett onödigt inslag i chassit. Dessa kan fortfarande rymma en myriad tillbehör, som allt ifrån fläktkontrollers och displayer till hotswap-vaggor och reservoarer för vattenkylning. Därför kan det vara värt att tänka till både en och två gånger innan man väljer ett chassi som helt saknar 5,25"-platser.

Men vad är då fördelen med att välja ett chassi utan 5,25"-platser? Främst handlar det om att kunna använda utrymmet som dessa platser tar upp till andra saker, som exempelvis förbättrad ventilation och flexibilitet för vattenkylning eller ytterligare expansionsmöjligheter för lagringsenheter. Hur utrymmet utnyttjas är dock helt upp till chassitillverkaren och kan skilja drastiskt från modell till modell.

IMG_9025.jpg

NZXT H440 – populärt miditower utan 5,25"-platser.

I dagsläget är det visserligen främst kompakta chassilösningar som helt slopar 5,25"-platserna, men fenomenet börjar även synas hos många av de nyare miditower-modellerna. Just därför är det numera en faktor som de flesta datorbyggarna behöver ta ställning till vid chassivalet, eftersom denna vedertagna expansionsmöjlighet alltmer kommer att försvinna i framtiden.