Formfaktorer: Mini ITX

Året var 2002 då taiwanesiska Via Technologies seglade upp med sin minimala och helt egna formfaktor Mini ITX, som vid den tiden använde sig exklusivt av företagets egna strömsnåla processorer. Standardens krympta yttermått gjorde det enklare än någonsin att bygga ett riktigt kompakt datorsystem och det dröjde därför inte länge innan större aktörer som Intel och AMD med partnertillverkare hoppade på tåget med modeller baserade kring företagens egna processorer.

maximusimpactvii.jpg

Asus Maximus VII Impact – fullspäckat entusiastmoderkort för Mini ITX.

Efter att ha varit en formfaktor dedikerad till strömsnåla och fastlödda processorer kommer Mini ITX-moderkort numera i varianter med avsevärt högre entusiastfokus. På endast 170 x 170 mm lyckas merparten av tillverkarna klämma in en sockel för senaste snittets högpresterande processorer, tillräckligt med strömförsörjning för överklockningsmarginaler, fullstora minnesplatser, massor lagringsportar samt en PCI Express-plats med stöd för aktuella grafikkortslösningar.

Att bygga ett kompakt entusiastsystem kommer dock inte helt utan vissa nackdelar. Det handlar bland annat om höga prislappar för mer påkostade Mini ITX-moderkort, speciellt när dessa jämförs mot likvärdiga modeller i större formfaktorer. Därtill försvinner vissa expansionsmöjligheter som att kunna komplettera med ytterligare ett grafikkort för SLI eller Crossfire

Small form factor (SFF)

Mini ITX är en riktigt liten formfaktor och det kommer därför kanske inte som någon direkt överraskning att chassin utformade för dessa moderkort kommer i kompakta utföranden. SFF-kategorin av chassin har dock expanderat rejält på sistone, vilket innebär att det numera finns modeller som passar både billigare byggen såväl som riktiga värstingsystem med både dedikerade grafikkort och vattenkylning.

IX-01B_basis kit_01.jpg

Chieftec IX-01B – ultrakompakt chassi med integrerad nätdel.

IX-01B_basis kit_06.jpg

Chieftec IX-01B – ultrakompakt chassi med integrerad nätdel.

För den som vill komma undan relativt billigt och nöjer sig med en integrerad grafiklösning finns det riktigt kompakta alternativ att tillgå. Dessa är i många fall inte mycket större än själva moderkortet och har ofta med en extern strömadapter, där den slutgiltiga spänningsomvandlingen sker via ett medföljande kretskort på insidan av chassit. I kombination med en passivt kyld processorlösning går det därför att bygga ett system som är helt knäpptyst.

Nackdelen med denna typ av ultrakompakta system är brist på möjligheter för expansion. Här finns det oftast bara utrymme för någon enstaka lagringsenhet av 2,5"-typ medan plats för optisk läsare saknas helt och hållet. Därtill finns det ingen möjlighet att montera in ett separat grafikkort samtidigt som chassits dimensioner begränsar processorvalet till följd av allmänt dålig ventilation.

silverstonesg13.jpg

Silverstone Sugo SG13 – kompakt modell med prestandapotential.

silverstonesg13_2.jpg

Silverstone Sugo SG13 – kompakt modell med prestandapotential.

Den som vill bygga ett mer spelorienterat system behöver ofta gå upp lite i storlek för att hitta ett chassi med utrymme för både grafikkort samt expansionsplatserna som behövs för att montera detta. Lyckligtvis finns det en hel uppsjö av modeller för just detta ändamål, där många av dessa rymmer både långa grafikkort, fullstora ATX-nätaggregat och någon form av vattenkylningslösning.

Denna typ av chassin, som ofta kommer i någon typ av kubutförande, finns även de i en bred skara storleksklasser, där de allra minsta har ganska strikta restriktioner. Vanligtvis handlar det om krav på väldigt djupa nätaggregat samt begränsningar kring hur långa grafikkort som går att använda. Därtill är många modeller designade med vattenkylning i åtanke, vilket innebär att utrymme för konventionella luftkylare i många fall kan vara försvinnande litet.

steammachine_1.jpg

Valves Steam Machine-prototyp – slimmat gamingsystem till vardagsrummet. Bildkälla: Ifixit

steammachine_2.jpg

Valves Steam Machine-prototyp – slimmat gamingsystem till vardagsrummet. Bildkälla: Ifixit

Mini ITX är även en populär formfaktor för de som vill bygga någon form av speldator till vardagsrummet, som för den delen inte tar upp hela tv-bänken. Ett antal tillverkare har tagit fram chassin för just detta ändamål, där dessa trots ett relativt slimmat yttre kan husera högpresterande grafikkort tack vare en så kallad riser-brygga som tillåter horisontell montering av instickskort över PCI Express.

Specialiserade chassin som dessa kräver dock ofta en del planering gällande komponentval, där främst nätaggregat och processorkylare kan vara knixiga historier att hitta rätt med. Vidare kan det vara bra att undvika de allra värsta typerna av processorer och grafikkort, då värmealstringen från dessa kan bli på gränsen av vad kompakta chassin som dessa klarar.