Att välja rätt storlek

Det första, och kanske viktigaste, beslutet att göra innan ett eventuellt chassiinköp är att spika storleksklassen på modellen. Här är det inte helt oväntat en myriad av faktorer som måste tas i beaktning, där allt från utrymme vid datorplatsen till eventuell portabilitet ska vägas mot tillgängliga moderkortsmodeller och möjligheter till expansion. Det finns en del fällor som är lätt att hamna i och därför tänkte vi börja med att reda ut några av de vanligaste misstagen folk gör vid val av storleken på sitt chassi.

SG07B-3-4-1.jpg

Silverstone Sugo SG07 – kompakt och portabel, men kanske onödigt liten för de flesta?

En av de vanligaste fallgroparna är viljan att slopa den typiska tornlådan för att istället bygga något avsevärt mer kompakt. Anledningarna till detta kan vara alltifrån trångboddhet till en önskan att ha ett portabelt datorsystem som enkelt kan följa med på diverse LAN-partyn och evenemang – där den sistnämnda är den mest legitima av dessa för att satsa på ett litet bygge.

Trångbodda själar har en tendens att lura sig själva att de behöver ett kompakt chassi trots att själva platsen där datorn ska stå sväljer en betydligt större modell. Förutsatt att datorn ska stå vid en någorlunda ergonomiskt utformad arbetsplats eller spelhörna så finns det sällan fall där användaren inte kan gå upp ett snäpp på storleksstegen, vilket i slutändan kan påverka valmöjligheter bland komponenter, ljudnivå och framtida expansioner på ett positivt sätt.

cosmos_ii_0002_Layer 5.jpg

Cooler Master Cosmos II – en gigant vars expansionsmöjligheter används av en bråkdel.

Likaså är den totala motsatsen inte helt ovanlig, där överilade entusiaster köper mastodontchassin och endast använder en tredjedel av dess totala förmåga. Här handlar det dock inte om att måla in sig i ett hörn, då ett stort chassi erbjuder imponerande flexibilitet för uppgradering och ventilation, utan snarare faktumet att dessa personer slänger ut onödigt mycket pengar på ett chassi vars gigantiska avtryck i hemmet är tämligen meningslöst.

I slutändan är dock den här guiden inte till för avråda er från att köpa varken ett pyttelitet eller superstort chassi, utan istället handlar det om att förmedla de olika storlekarnas för- och nackdelar, så att ni själva kan fatta ett genomtänkt beslut baserat på egna behov och förutsättningar. En bra början är att bekanta sig vid de olika formfaktorerna som finns att tillgå – vilket vi tänkte gå igenom nu!