Fläktkontroller och frontmonterade portar

Att låta chassifläktarna snurra i full hastighet när datorn inte belastas känns tämligen onödigt – speciellt med dagens hårdvara som kan gå ner i riktigt djupa strömsparlägen. Det finns ett antal sätt att reglera hastigheten på fläktar, där den enklaste och mest primitiva metoden är en simpel fläktkontroller.

IMG_4287.jpg

En klassisk fläktkontroller kräver en del uppmärksamhet från användaren.

En typisk fläktkontroller som återfinns i ett flertal chassimodeller består av reglage som justerar spänningen till fläktarna i två eller fler steg. Hur många fläktar denna klarar att styra varierar från modell till modell, men generellt sett brukar det finnas kontakter nog att täcka upp åtminstone de som följer med chassit. Denna typ av styrning är funktionell men samtidigt trubbig, då den kräver ständig interaktion från användaren för att matcha det aktuella scenariot.

IMG_4926.jpg

PWM-styrd fläkthubb – simpelt men genialiskt.

På senare tid har dock allt fler börjat satsa på lösningar som helt saknar yttre reglage och istället utgörs av en hubb som alla fläktar kopplas till. Dessa finns i olika varianter, där många utgörs av "dumma" modeller som bara driver fläktarna i en förutbestämd hastighet. Samtidigt finns det betydligt mer sofistikerade skapelser som kan styra samtliga fläktar via en PWM-signal, som skickas ut från moderkortet som i sin tur påverkas av exempelvis processortemperaturen.

Den stora frågan är dock, behövs verkligen en fläktkontroller i chassit? Svaret är helt beroende på vilket moderkort som ska monteras in och synnerhet om det är ett äldre system som ska flytta in i en ny datorlåda. För bara 3-4 år sedan var det nämligen ingen självklarhet att ett moderkort, inklusive entusiastklassade sådana, kunde styra 3-pinsanslutna fläktar på ett fullgott sätt.

Lyckligtvis är dagens moderkortsmodeller betydligt bättre på fläktstyrning och kan i de flesta fallen reglera en rejäl hop fläktar, både 3-pins och 4-pins, enligt avlästa temperaturer eller fasta värden. I slutändan är behovet av en fläktkontroller alltså i många fall försvinnande litet om det är ett nytt system som ska byggas, även om det kan vara bra att vara på sin vakt för moderkort som saknar inbyggd styrning.

Frontmonterade portar

Att tänka sig en tid då man var tvungen att krypa in bakom datorn för att koppla in ett USB-minne eller ett par hörlurar kan vara svårt, och det med all rätt då det var över ett decennium sedan som lättillgängliga portar på chassits framsida blev mer eller mindre standard. Medan uppsättningen kan variera mellan olika modeller så brukar det vanligtvis röra sig om två USB-portar samt dubbla 3,5 mm-uttag för mikrofon och hörlurar.

IMG_4398.jpg

Lättillgängliga portar – bra för den som inte vill krypa in bakom datorn för minsta lilla.

Sedan en intern kontakt för USB 3.0 standardiserades ärnästan alla nya chassin bestyckade med portar enligt det snabbare gränssnittet. Det bör dock nämnas att vissa äldre moderkort med USB 3.0 tillverkades innan denna standard blev färdig och saknar därmed porten som krävs för intern inkoppling. I dessa fall kan det bli problematiskt med de frontmonterade USB-portarna, då det är långt ifrån alla chassimodeller som kommer med adaptrar för USB 2.0.

Sist men inte minst kan det vara värt att kika närmare på var de frontmonterade portarna faktiskt sitter. Är de belägna på modellens topp kanske de passar bättre för en dator som står på golvet snarare än en som står på skrivbordet. Likaså finns det tillverkare som envisas med att montera portarna på chassits sida, vilket kan bli ett problem om de pekar åt fel håll i förhållande till sidan chassit står på.