Ljudnivå

I strävan efter en tyst dator är det många som byter chassi i hopp om att kunna pressa ned ljudnivån i källaren. Chassit är dock bara en del av ekvationen och även om det finns modeller med fokus på låg ljudnivå gäller det att ge dessa bästa möjliga förutsättningar genom att välja komponenter och kylare med omsorg.

IMG_8476.jpg

Noctua NH-U14S – en riktigt tyst processorkylare.

Detta förutsätter visserligen att man inte redan sitter på ett färdigt datorsystem, men är du i farten att välja komponenter finns riktigt god potential att få till en tyst dator. Främst handlar det om att välja rätt processorkylare och grafikkort, då det oftast är dessa som väsnas mest. Här rekommenderas det att dyka in i testlabbet och läsa våra recensioner av dessa som oftast kommer med ljudmätningar.

Vill man gräva ned sig ytterligare kan det även vara en idé att kika närmare på tysta nätaggregat och hårddiskar. I den sistnämnda kategorin kanske man klarar sig helt utan dessa och istället satsar på tilltagen flashbaserad lagring? Vi kanske hamnade lite på ett sidospår från chassina nu, men det känns verkligen viktigt att belysa komponentvalens relevans för en dators ljudnivå.

Define R5 black_17.jpg

Fractal Design Define R5 – populärt chassi med fokus på låg ljudnivå.

Vad särskiljer då ett chassi med fokus på låg ljudnivå? Vanligtvis handlar det först och främst om en yttre design som inte utsätter användaren för direkt kontakt med ventilationsöppningar och fläktar. Detta åstadkoms oftast med hjälp av en ljuddämpad lucka, alternativt en heltäckande panel, som täcker större delen av frontpanelen. Själva insuget förpassas i de flesta fallen till bakåtriktade ventiler på frontpanelens sidor, vilket i praktiken riktar ljudet bort från användaren.

Medan detta är ett relativt effektivt sätt att få ner den upplevda ljudnivån från datorn så ger det även chassit sämre förutsättningar för god ventilation. Som med allt annat handlar det om kompromisser, där ett chassi med förtäckta ventiler aldrig kommer att kunna prestera lika bra som ett öppet dito rent ventilationsmässigt. Detta är dock främst ett problem för folk med riktigt värmealstrande komponenter, vilket kanske inte riktigt stämmer in på den typiska ljudjägaren.

IMG_4245.jpg

En annan vanlig företeelse i "tysta" chassin är att insidan har täckts av varierande typer av ljuddämpande mattor. Dessa kan dels hjälpa till att staga upp exempelvis sidopanelerna för att motverka resonanser, samtidigt som de rent allmänt även sänker det upplevda bullret från systemet. Ljuddämpande mattor är dock ingen mirakelkur för att få en tyst dator utan bör egentligen endast ses som ett mindre komplement för att pressa ner ljudnivån ytterligare en liten bit.

fan_af140_across_w.jpg

Många tillverkare väljer även att lägga krut på de medföljande chassifläktarna då dessa kan påverka ljudnivån drastiskt. Här handlar det ofta om större modeller i 140 mm-klassen som fortfarande klarar av att flytta en tillräcklig mängd luft även vid lägre varvtal. Därtill har vissa av dessa ytterligare finesser som gummiförsedda monteringshål, vilket motverkar att vibrationer fortplantar sig i chassit.

Givetvis finns även modeller som kommer med mindre påkostade fläktlösningar och då kan det bli nödvändigt att byta ut dessa mot mer lämpade varianter för låg ljudnivå. Detta kan dock bli en dyr historia, och den som redan tycker det svider i plånboken att köpa ett påkostat chassi gör bäst i att se över den aktuella modellens medföljande fläktar innan eventuellt köp.