Den tre år gamla arkitekturen Bulldozer utgör fortfarande grunden i AMD:s högst presterande processorer, en hårt kritiserad konstruktion som på senare tid erkänts som ett misslyckande. Trots att det dröjer nästan två år innan efterträdaren ser dagens ljus har processortillverkaren redan börjat haussa kommande Zen – en från grunden ny arkitektur som utvecklas med den välrenommerade ingenjören Jim Keller i spetsen.

Nu kan SweClockers avslöja att först ut med arkitekturen AMD Zen blir familjen Summit Ridge med processorer innehållande upp till åtta kärnor. Samtidigt tas ett jätteskutt från 32 nanometer (för dagens FX-serie) ned till 14 nanometer, vilket tyder på att Samsung eller Globalfoundries står för tillverkningen.

Framstegen ska inte minst sänka strömförbrukningen. Dagens snålaste modeller i FX-serien landar på 95 W TDP, någonting som sträcker sig upp till 125 och hisnande 220 W för värstingmodellerna. För Summit Ridge gäller däremot "upp till 95 W", vilket talar för att det kommer finnas strömsnålare varianter.

Intel introducerade den nya minnesstandarden DDR4 med arkitekturen Haswell-E och kommer senare under året kommer Skylake även ta minnestypen till lägre prisklasser. AMD planerar ta samma steg med Summit Ridge. Det är däremot oklart om det gäller två eller fyra kanaler DDR4, även om det förstnämnda är mer troligt.

Till nyheterna hör den hittills okända sockeln FM3, som är en direkt uppföljare till dagens FM2+. Det kan noteras att ingenting hittills är nämnt om integrerade grafikdelar i processorn. Däremot väljer AMD att integrera nordbryggan på samma kisel, som bistår med ett ännu okänt antal kanaler PCI Express 3.0. Dessutom tillkommer en ny sydbrygga med kodnamnet "Promontory".

Det är också ont om detaljer om själva arkitekturen Zen, där det enda AMD skvallrat om är att behålla "det bästa" från Bulldozer och Jaguar i processorer ämnade för såväl servrar som konsumentmarknaden. Obekräftade uppgifter gör gällande att AMD frångår Cluster-Based Multithreading, den moduldesign där två kärnor delar på resurser, till förmån för Simultaneous Multithreading, där varje kärna kan exekvera två samtidiga trådar. Motsvarande finess återfinns i Intels processorer under namnet Hyperthreading.

Den som ser fram emot lanseringen av AMD Zen och processorfamiljen Summit Ridge får dock vara beredd att vänta länge. Enligt uppgift till SweClockers dröjer lanseringen till det tredje kvartalet 2016, det vill säga nästan fem år efter introduktionen av den första generationen Bulldozer.