Trots att trådlös laddning funnits på marknaden i flera år har tekniken inte riktigt fått upp farten. Stöd för standarden Qi återfinns visserligen i många telefoner och tillbehör, men en del besvärande begränsningar tillsammans med sällsynta laddningsstationer håller tillbaka utvecklingen och gör att de flesta fortfarande håller fast vid kabeln.

Det hoppas organisationen Alliance for Wireless Power eller A4WP ändra på med den nya standarden Rezence. Bakom namnet står flera tunga aktörer, däribland Intel, Qualcomm och Samsung. Samtal förs även med externa parter såsom Emirates, där planer finns på att tillhandahålla tekniken i flygplan och passagerarstolar.

Till skillnad från Qi utnyttjar Rezence inte induktion utan magnetisk resonans, som enligt förespråkarna ger flera fördelar. Bland annat talas det om större laddytor samt om en utökad räckvidd på upp till 50 millimeter över ytan, något som gör det möjligt att exempelvis montera laddare under bord och andra befintliga möbler.

Rezence fungerar med upp till åtta enheter samtidigt och kan dessutom automatiskt känna av vilken effekt som efterfrågas. Exempelvis kan en telefon och en bärbar dator laddas på en gemensam laddyta med individuellt avvägd styrka. Avslutningsvis sägs även Rezence vara det säkrare alternativet eftersom magnetisk resonans till skillnad från induktion inte riskerar att värma upp metalldelar.

De första produkterna med stöd för Rezence väntas nå marknaden i det första halvåret 2015. En av pionjärerna inom området är Intel, som tillsammans med en ännu okänd partnertillverkare planerar att lansera en bärbar dator med tekniken i årets andra kvartal.