De prispressade datorerna Chromebook med det molnbaserade operativsystemet Chrome OS fortsätter att vara populära alternativ i de lägre prisklasserna, särskilt på den amerikanska marknaden. De bärbara modellerna finns att köpa i svenska butiker för 199 dollar eller runt 2 500 kronor och uppåt på den svenska marknaden, något det ska bli ändring på nästa år.

Google med partnertillverkare planerar att pressa priserna ytterligare under nästa år, detta rapporterar branschtidningen Digitimes. Rapporten gör gällande att Asus och Lenovo under den första hälften av 2015 kommer släppa Chromebook för låga 149 dollar – motsvarande 1 400 kronor inklusive moms. Det här är 50 dollar lägre än C720 från Acer, som i dagsläget är världens största leverantör av Chromebook.

För att nå den lägre prispunkten ska datorerna utrustas med Google-certifierade processorer från kinesiska Rockchip, som inlett ett partnerskap med Intel för att använda x86-arkitekturen i systemkretsar. Om Chromebook-datorerna från Asus och Lenovo baseras på x86 eller ARM är däremot ännu inte känt.

En annan detalj är att datorerna tros få en skärmstorlek på 11,6 tum, vilket skulle minimera materialåtgången genom hela designen och därmed hjälpa till att få ned priset. Den nya prispunkten väntas även sätta större press på Microsoft, som under året kontrat Chromebook med en ny prismodell för Windows 8.1 (med Bing).