Efter en del tillverkningstekniska bekymmer är Intel igång med tillverkning av kretsar med 14 nanometersteknik. Först ut är arkitekturen Broadwell, som krymper nuvarande Haswell för lägre strömförbrukning. Detta toppas av ny grafik enligt arkitekturen Gen8, som ska ge högre prestanda till lägre strömförbrukning.

Nu rapporterar CPU World om flera detaljer för den nya grafikarkitekturen. Först och främst får Broadwell 20 procent fler beräkningsenheter, vilket betyder att den vanligaste GT2-konfigurationen kliver upp till 24 stycken medan mer påkostade GT3 samt GT3e med 128 MB L4-cacheminne får 48 stycken.

Förutom att öka antalet beräkningsenheter syns flera arkitektoniska förbättringar. Bland dessa är förstorat cacheminne, bättre Hi-Z och tesselering, samt en ökning i fillrate (pixlar per sekund). Den nya GPU-arkitekturen får även inbyggt stöd för kantutjämning med tekniken 2 x Multi Sample Anti-Aliasing (MSAA).

Fokus för generationen ligger även på utbyggt mediastöd med hårdvaruacceleration av Googles öppna videokodare VP8. Scalable Video Codec (SVC) som återfinns i Haswell är nu i enlighet med High Profile-specifikationen. Broadwell med GT3-grafik ska även få snabbare version av videoacceleratorn Quick Sync.

Världen rör sig mot 4K-upplösning och det besvaras med högre klockfrekvenser för Broadwells skärmstyrenhet. Mobila H-serien kommer stödja två skärmar i uppemot 4 096 x 2 304 pixlar med uppdateringsfrekvensen 60 Hz via Displayport 1.2 (DP) och eDP 1.3 (embedded). För Ultrabook-orienterade U-serien skalas upplösningen tillbaka till mer vanliga 3 840 x 2 160 pixlar, vilket även gäller strömsnåla Y-serien, dock med maximalt en skärm.

Likt Haswell kommer Broadwell stödja gränssnitten DirectX 11.1, OpenGL 4.2 och beräkningsorienterade OpenCL 1.2. Intel väntas även lägga till stöd för framtida OpenCL 2.0 och det är sannolikt att det kommer finnas stöd för DirectX 12, som framförallt bjuder på lägre overhead.

De första processorerna med arkitekturen Broadwell ska finnas ute på marknaden i bärbara datorer, hybrider och surfplattor framåt slutet av året. Det kommer dröja till 2015 innan arkitekturen även hittar ut till prestandaorienterade datorsystem, däribland en upplåst variant med grafikdelen Iris Pro (GT3e).

Källa: CPU World.