En av höstens stora händelser var Microsofts köp av Nokias division för enheter och tjänster. Affären som först var tänkt att slutföras tidigt under årets första kvartal har dröjt till följd av problem med godkännande från myndigheter och en fortfarande ouppklarad skattetvist i Indien rörande en av Nokias fabriker.

Affären som är värd 5,44 miljarder dollar innebär att Microsoft tar kontroll över mer än 90 procent av marknadsandelarna för Windows Phone. Förutom Lumia ingår även budgetserien Asha, Android-baserade Nokia X och Nokias featurephones. Under 2013 sålde Nokia 251 miljoner telefoner, varav 30 miljoner baserades på Microsofts operativsystem Windows Phone.

Varumärkena Asha och Lumia överförs till Microsoft, men Nokia förblir del av det finska företaget. Alla nya telefoner med Windows Phone väntas därför gå under Microsofts eget varumärke. Däremot tillåts Microsoft att nyttja Nokias namn under en tioårsperiod i samband med nedskalade featurephones.

I den ursprungliga affären ingick Nokias tillverkningsanläggningar, men två av dessa exkluderas. Den första är i Korea, som kommer avvecklas och de 200 anställda kommer få gå. Den andra fabriken är belägen i Indien, som till följd av en skattetvist stannar kvar hos Nokia. Istället kommer Nokia fortsätta använda fabriken och kontraktstillverka telefoner åt Microsoft.

Verksamheten och dess 32 000 anställda kommer inte integreras i Microsoft, utan stöps istället om till dotterbolaget Microsoft Mobile Oy. Stephen Elop, före detta vd på Nokia, återvänder till Microsoft och tar kontroller över alla hårdvaruprojekt, vilket inkluderar just telefoner, men även surfplattorna Surface och spelkonsolerna Xbox.