Amerikanska Antec grundades 1986 och har under sina många verksamma år skapat ett antal stilbildande chassin, däribland det ikoniska Performance One P180. Många av dessa har kommit att bli en inspirationskälla för andra tillverkares modeller, där vissa designdrag känns igen än idag bland nya chassin som släpps.

Antec har dock på senare år hamnat lite i skymundan, mycket för att fler tillverkare hoppat på chassitåget. I ett nytt försök att återigen nå entusiasternas hjärtan satsar nu Antec på det populära monsterchassi-segmentet med sin nya modell Nineteen Hundred. Frågan är om företaget har vad som krävs för att ta sig an giganter som Corsair Obsidian 900D och Cooler Masters Cosmos II?

IMG_8833.jpg
IMG_8834.jpg
IMG_8838.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

224 x 696 x 555 mm

Vikt

22 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

3 st.

3,5”-platser

12 st.

2,5”-platser

14 st. (varav 12 st. använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

8 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

6 st. 120 mm

Platser för expansionskort

9 st.

Anslutningar

4 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Lägsta pris

Nineteen Hundred är Antecs nya flaggskeppsmodell i deras gamingorienterade "Hundred"-serie av chassin som påbörjades för 8 år sedan i form av Nine Hundred. Med en höjd på nästan 70 cm är modellen den största att någonsin lämna företagets fabriker och därmed inte helt lätt att passa in under ett normalhögt skrivbord. Chassit har bestyckats med ett akrylfönster i ena sidopanelen samt kommer i utföranden med färgaccenter i antingen rött eller grönt.

IMG_8842.jpg

Framsidan pryds av totalt tre 5,25-tumsplatser samtidigt som anslutningar finns i form av fyra USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Det röda gallret som ringar in frontpanelen agerar insläpp till chassits insug som består av tre filtrerade 120 mm-fläktar. Dessa fläktar med tillhörande filter går endast att komma åt genom att montera bort hela fronten, som av någon outgrundlig anledning är fastskruvad i själva chassit från insidan.

IMG_8840.jpg
IMG_8841.jpg

En närmare titt på chassits topp avslöjar ett gäng perforeringar. Dessa fungerar som ventilationsöppningar till de två 120 mm-fläktarna som sitter förmonterade i toppen. Denna plats är även tänkt att kunna husera en 240 mm-radiator med tillhörande fläktar utan att inkräkta alltför mycket på det interna utrymmet.

IMG_8835.jpg

Med sidopanelerna avskruvade möts vi av en väldigt familjär insida och det finns en väldigt enkel förklaring till detta. Nineteen Hundred baseras nämligen till en stor del kring grundstommen från det populära miditower-chassit Performance P280. Detta innebär att modellen ärver merparten av den föregående storsäljarens egenskaper, däribland utrymme för grafikkort upp till 33 cm samt flexibelt stöd för flera grafikkort tack vare hela 9 expansionsplatser.

IMG_8837.jpg

Vidare syns mängder av strategiskt placerade genomdragningshål för kablar, samt ett utrymme på hela 30 mm för kabeldragning på moderkortsplåtens baksida.

Det som särskiljer just Nineteen Hundred från P280 är faktumet att Antec, förutom plastdetaljerna på utsidan, har modifierat grundstommen något och sedan nitat fast ytterligare en kammare i chassits botten. Denna kammare täcks av separata luckor på gångjärn som hålls på plats med snabbfästen på chassits baksida.

IMG_8843.jpg
IMG_8845.jpg

Den nedre kammaren lägger bland annat till stöd för att montera in ytterligare en nätdel i chassits botten, där insuget är bestyckat med ett dammfilter. En till nätdel kan sedan monteras i den övre kammaren genom att plocka bort täckplåten i bakkant och placera enhetens fläkt mot perforeringen i botten.

IMG_8844.jpg
IMG_8845.jpg

Nineteen Hundred bjuder även på exceptionellt många lagringsplatser, då den nedre kammaren adderar hela sex 3,5/2,5-tumsvaggor. Tillsammans med vaggorna i huvudkammaren landar totalsiffran på tolv platser för 3,5- och 2,5-tums enheter samt ytterligare två platser för 2,5-tums enheter.

Testresultat och sammanfattning

Antecs förmåga att bygga gedigna chassin har inte stagnerat de senaste åren, vilket märks klart och tydligt när komponenterna ska ta plats i Nineteen Hundred. Modellen bjuder på en genomgående hög kvalitetskänsla, som i kombination med passform i den absoluta toppklassen gör det till en riktigt angenäm upplevelse att arbeta inuti chassit.

IMG_8958.jpg

Byggupplevelsen påminner i mångt och mycket om den vi upplevde med P280, vilket inte är helt oväntat med tanke på Nineteen Hundreds nära släktskap med modellen. Den drygt två år gamla chassistommen håller dock måttet än idag och sväljer utan några som helst problem mängder av komponenter med goda marginaler.

IMG_8959.jpg

När det kommer till kabeldragning är modellen en riktig förebild med sina 30 mm på baksidan av moderkortsplåten. Här sväljs utan problem otroliga mängder kablar, utan något direkt behov att behöva organisera dessa speciellt mycket. I kombination med myriaderna av genomdragningshål är det nästan en barnlek att få till ett riktigt snyggt bygge.

IMG_8960.jpg

Det stora problemet med Nineteen Hundred är faktumet att modellen känns som ett skamlöst försök från Antecs sida att slå sig in bland giganterna genom att göra något slags Frankensteins monster av en väl omtyckt chassistomme. Grundidén är egentligen inte helt dum, men när resultatet är en ogenomtänkt påklistrad låda i chassits botten så känns det hela bara som ett rejält magplask.

Den nedre sektionen tillför extremt underväldigande expansionsmöjligheter till den ursprungliga P280-stommen, och bland dessa syns ett utrymme för ytterligare en nätdel som inte ens sväljer många av dagens entusiastklassade enheter. Vidare känns det utökade stödet för lagringsenheter enormt felprioriterat i ett chassi med gaming- och entusiastfokus – speciellt när det baseras på en design som redan innan "förvandlingen" hade gott om plats för just lagring.

Sist men inte minst har vi en sådan grundläggande miss som att frontpanelen är fastskruvad i själva chassit, vilket gör det till en riktig pina att komma åt dammfiltren på insugsfläktarna. Detta får oss även osökt att tänka på ventilationshålen i toppen som är på tok för restriktiva för ett effektivt luftflöde.

Sammanfattningsvis är Nineteen Hundred ett pinsamt försök att efterlikna andra tillverkares mastodontchassin. Grundstommen från P280 håller visserligen måttet än idag, men då tycker vi det är bättre att satsa på originalet istället för att betala det dubbla för något hoprafsat lunchprojekt.

Fördelar:

  • Mycket hög byggkvalitet och passform

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Kabeldragning i världsklass

Nackdelar:

  • Fastskruvad frontpanel

  • Restriktiva ventilationshål i toppen

  • Nedre sektionen känns helt meningslös

  • Priset

Pris vid publicering: 1 995 kr
Lägsta pris: