Be Quiet Dark Rock Pro 3

IMG_8767.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Be Quiet

Modell

Dark Rock Pro 3

Material

Aluminium, koppar

Fläkt

1 x 140 mm (medföljande), 1 x 120 mm (medföljande)

Fläkthastighet

PWM-styrd upp till 1 400/1 700 RPM

Kompatibilitet

  • Intel 2011, 1366, 1156, 1155 och 1150

  • AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2

Kylpasta

Medföljande

Konstruktion

Dubbel tornkylare med sju genomgående värmeledningsrör

Mått (utan fläkt)

150 x 137 x 163 mm

Vikt (utan fläkt)

1 197 gram

Lägsta pris

Tyska Be Quiet har de senaste åren gått från ett nästan okänt märke till en relativt stor aktör på den svenska marknaden. Företagets paradgren är låg ljudnivå, och sortimentet omfattar bland annat nätaggregat, fläktar och kylare.

I den sistnämnda kategorin hamnar Dark Rock Pro 3, den tredje inkarnationen i familjen Dark Rock Pro av processorkylare. Mot föregångaren handlar det bland annat om nya fläktar och nya design på kylflänsen.

IMG_8773.jpg
IMG_8776.jpg
IMG_8778.jpg
IMG_8774.jpg

Grundkonstruktionen är ett dubbeltorn som hålls samman av sammanlagt sju värmeledningsrör. Materialvalet domineras av aluminium och kylaren mäter 163 millimeter på höjden. Intressant är att fläktarna monteras under den täckande aluminiumplattan, vilket gör att höjden inte överskrids.

Bottenplattan består av nickelpläterad koppar, där Be Quiet även tryckt in extra kylflänsar på ovansidan för extra värmeavledning. Hela konstruktionen har en mörk ytbehandling för att ge modellen rätt karakteristiska utseende i linje med namnet.

IMG_8771.jpg
IMG_8772.jpg

Fläktarna är ur nästa generations Silent Wings-serie, vilken kommer till butik senare under året. Dark Rock Pro 3 har en 140 mm-variant i mitten och en 120 mm-variant i framkant. Valet av en mindre fläkt hjälper bland annat till att öka kompatibiliteten med höga minnen.

Båda modellerna har PWM-styrning och kan kontrolleras samtidigt via medföljande adapter. Maximala varvtalet anges till 1 400 RPM respektive 1 700 RPM med aktiv fläktkontroll.

IMG_8769.jpg
IMG_8770.jpg

Kylaren levereras med fläktarna förmonterade, och Be Quiets monteringsanordning kräver egentligen inte att de tas bort. Eventuella insatser är dock förhållandevis smärtfria med enkelt handhavande och ramar som stadigt håller ihop konstruktionen.

Montering

Dark Rock Pro 3 levereras med ett monteringskit som passar till alla moderna plattformar från Intel och AMD. En detalj som kraftigt påverkar utformningen är aluminiumplattan i toppen av kylaren, vilken gör att allt skruvande måste ske från andra vinklar.

IMG_8779.jpg

Själva monteringssatsen för Intels LGA 1155 består till att börja med av en stabil bottenplatta i metall. Plattan hålls fast i moderkortet av genomgående skruvar, vilka i sin tur hindras från att ramla ut av plastclips på ovansidan.

På själva kylaren skruvas två metallbitar fast, vilka formar en ram. I respektive hörn monteras en mutter, vilken i sin tur matchar skruvarna från bottenplattan. Kylaren behöver sedan manövreras med ena handen samtidigt som skruvarna dras åt från moderkortets undersida.

Processen är oändligt mycket enklare än Be Quiets äldre metod som användes till bland annat Dark Rock Pro C1, men bjuder samtidigt på en del frustration. Skruvarna har en tendens att ramla ur plattan innan clipsen är på plats, och att manövrera hela kylaren med ena handen vid montering är klumpigt. Resultatet är allt som oftast luft i kylpastan och omstart av processen.

IMG_8781.jpg

Väl på plats sitter Be Quiets kylare utmärkt. Fläkten hamnar rätt i linje med chassits utblås, och hela konstruktionen kännas ypperligt gedigen. På minnesfronten täcks innersta platsen av den ytmonterade fläkten, vilket endast lämnat utrymme för en modul av standardhöjd. Övriga tre platser ligger helt fria, något som dock kan varierar beroende på moderkort.

Sammantaget är Be Quiets monteringsprocess funktionell, varken mer eller mindre. Kylaren går visserligen att montera på egen hand, men att ha en hjälpande vän i närheten underlättar enormt vid kritiska moment och minskar frustrationen rejält.