Efter Haswell kommer Broadwell, som behåller samma arkitektur men går ned till en tillverkningsteknik på 14 nanometer. Fokus för Broadwell väntas inte bli att driva upp prestandan, utan att pressa ned strömförbrukning ytterligare för användning i det bärbara segmentet och den egna kategorin Ultrabook.

Medan många detaljer om Broadwell är höljt i dunkel står det klart att det blir en ny grafikarkitektur med stora förändringar i jämförelse med dagens Haswell. Precis som i Haswell kommer grafiken levereras i konfigurationerna GT1, GT2 och GT3 där antalet beräkningsenheter skiljer dem åt. Detta avrundas av GT3e, vilket är grafikdelen GT3 med tillhörande 128 MB eDRAM-cacheminne.

I prestandasegmentet för bärbara kommer Broadwell finnas i H-serien med fyra kärnor, upp till 6 MB L3-cacheminne och stöd för upp till 32 GB DDR3L i 1 600 MHz. Till detta hör en grafikdel enligt konfigurationen GT2, men det ska även finnas mer påkostade lösningar i topputförandet GT3e.

TDP-värdet för H-serien Broadwell stannar likt Haswell kvar på 47 och 37 watt, men det kommer innefatta en integrerad styrkrets i vissa modeller. Det kommer även finnas lösa processorer som OEM-tillverkare kan sy ihop med antingen Intel HM86, HM87, QM87 eller framtida HM97 i 9-serien.

Utbudet strömeffektiva lösningar för Ultrabook kommer även det förbli detsamma som dagens Haswell. Det innebär systemkretsar med integrerad sydbrygga, två kärnor, upp till 4 MB L3-cacheminne och upp till 16 GB DDR3L-1600. Vid användning av mer strömeffektiva LPDDR3 skalas dock stödet tillbaka till maximala 8 GB.

Modeller med 28 watt TDP kommer enbart finnas tillgängliga med grafikdelen GT3 och marknadsföringsnamnen Core i3, Core i5 och Core i7. Processorer på 15 watt med Core-märkning kommer både finnas med grafikdelarna GT2 och GT3, medan Celeron och Pentium begränsas till GT1.

Den kanske största nyheten syns till i Y-serien, som skräddarsytts för Ultrabook och hybrider. Medan dagens Haswell kan pressas ned till 4,5 watt SDP och kylas passivt sänker Broadwell det ytterligare till 3,5 watt. Detta med två kärnor, GT2-grafik, upp till 4 MB L3-cacheminne och 8 GB LPDDR3-1600.

Lanseringen av Broadwell för bärbara datorer äger rum under den andra halvan av 2014, sannolikt lagom till skolstarten.

Källa: CPU World.