Så finner du rätt färger

Hur vet man då vad som är rätt? Lösningen på det problemet finns men används inte tillräcklig ofta. När du tittar på film och TV till exempel är det från början ett slutet system. HDTV-sändningar och Blu-ray ska återges under Rec.709-färgrymden och inget annat. Ifall en monitor inom TV-produktion inte återger rätt färger kan den betraktas som en kass produkt. Därför finns det väldigt stringenta krav inom exempelvis EBU för hur en monitor ska bete sig ifall den ska användas till färgsättning.

Samma sak skulle man kunna säga om en TV-apparat eller projektor. Ifall den inte kan översätta RGB-värden avsett för Rec.709 till rätt fysikaliskt ljus så är det en felaktig produkt. Tyvärr innebär det också att samtliga TV-apparater du ser nere hos TV-handlaren återger fel färger, men det är en annan historia.

ICC-profiler räddar dagen ...

En datorskärm kan i sin tur också ha fel sorts färgrymd, men här finns det metoder för att tackla problemet. För datorn och särskilt med digitalt foto använder man färgprofiler, ICC-profiler, vilka bakas in i den aktuella filen. En bild eller ett videoklipp är i förlängningen endast RGB-data men ingen referens om hur detta ska omvandlas till fysikaliskt ljus. En färgprofil ser till att denna referens finns med.

adobe_srgb_3d_gamut_overlay.jpg

Taggas bilden med ICC-profilen för den färgrymd bilden ska återges med (till exempel sRGB) finns därför en tydlig riktlinje för program och operativsystem hur bilden ska återges. Kombinerat med en ICC-profil över den skärm man använder går det att mesta möjliga precision försöka återskapa rätt färger för bilden.

Till exempel kan en bild avsedd för att återges med sRGB-färger taggas med en sRGB-profil och då en skärm med Adobe RGB-färgrymd också rymmer alla nyanser hos sRGB, kan bilden därför återges med rätt färger. Program och operativsystem vet tack vare ICC-profilen i bilden när exempelvis gröna toner ska återges motsvarande sRGB eller när de ska återges så grönt som skärmen kan.

Låter enkelt, eller hur?

... men bara nästan
Tyvärr är det inte så enkelt. Till att börja med är det endast en begränsad mängd programvaror som faktiskt tar hänsyn till ICC-profilen hos bilder. Webbläsare kanske ignorerar profilerna och kommer istället att forcera bildens RGB-data rakt ut och låta skärmen skapa ljuset på sitt sätt istället för det korrekta ljuset. Adobe Photoshop är inte helt oväntat ett lysande undantag som hanterar profiler för bilder och skärmar på detta sätt.

adobe_srgb_kanintesmita.jpg

Det andra är att för att omvandlingen till fysikaliskt ljus ska ske på rätt sätt måste operativsystem ha tillgång till din skärms ICC-profil och hur den verkligen återger rätt färger. Vissa skärmtillverkare skickar med en generisk ICC-profil (eller har dem för nedladdning) men det skiljer sig alltid mellan olika exemplar av samma modell. Så enda sättet att få direkt svar på exakt hur din skärm återger färger är att använda mätutrustning som profilerar skärmen och ger den en ICC-profil.

Du kan testa hur din webbläsare hanterar bilder taggade med ICC-profiler. Observera att detta endast gäller bilder taggade med profil. Ifall bilden inte har någon profil alls (men var tänkt att återges för sRGB) kommer skärmen fortfarande att återge färgerna fel.

Utan en färgprofil till din skärm är du vilse bland färgerna utan vare sig karta eller kompass.

I praktiken innebär detta att du tack vare mätutrustning och ICC-profiler kan få till exempel Adobe Photoshop att återge sRGB-taggade bilder på precis rätt sätt trots att din skärm följer Adobe RGB-färgrymden eller annan större färgrymd. Problemet är bara att när du drar samma bild till webbläsaren riskerar bildens ICC-profil att ignoreras och bildens RGB-data trycks direkt ut i skärmens större färgrymd och alla färger överdrivs. Lösningen är inte komplett.